Naaktstrandje De Potten Sneek
Homoseks plaagt naaktstrand De Pottenbron: Leeuwarder Courant 12-10-2016

Homoseks plaagt naaktstrand De Potten
Seksende homomannen in de bosjes zorgen voor overlast op het naaktstrand bij recreatieplas De Potten in Offingawier. Een bord en extra patrouilles moeten ze stoppen.

Een vrouw in een blauw windjack slentert met haar Jack Russel over het grindpad. ,,Turbo, kom. Kom hier.’’ Het uitgelaten beestje scharrelt tussen de struiken zijn neus achterna.

Vanaf het pad schijnen blote billen door de bosjes. Achter het struweel ligt het naaktstrand van De Potten. Het is half twee in de middag. De najaarszon straalt er lustig op los en doet de temperaturen stijgen tot 16 graden. Warm zat om uit de wind zonder kleren een uurtje zon te pakken.

‘Bleatstrân’
Een handvol naaktlopers heeft zich genesteld op het beschutte strandje aan de oostkant van de recreatieplas. Uit het zicht van de wandelende voorbijgangers. Die zijn nadat ze het bruggetje aan de boorden van de Snitser Mar zijn overgestoken met een bord in drie talen gewaarschuwd dat ze een Naaktstrand, Bleatstrân of Nudist Beach naderen.

Het bord vertelt met icoontjes de regels: Bloot recreëren. Voor alle leeftijden. Afval opruimen. Respect voor anderen en je omgeving. Geen foto’s maken of filmen. Calamiteitennummer. Geen seks.

Met die laatste regel loopt het mis de laatste maanden. Hondenuitlaters stuitten in de warme zomer regelmatig op homoseksuele mannen die elkaar treffen bij het strand en daar openlijk seks met elkaar hebben. Er zijn meldingen van naaktlopers die zich, zodra iemand in de buurt komt, ontpoppen tot potloodventers.

‘Ordinaire afwerkplek’
,,Het is een ordinaire afwerkplek’’, zegt een hondenbezitster die de oostkant van de plas mijdt. ,,Keurige heren die in de lunchpauze hier aan hun gerief komen.’’

Het is een schande, vindt de vrouw die haar naam niet wil noemen. ,,Hier spelen kinderen.’’

Gemeente Súdwest-Fryslân is op de hoogte van de praktijken bij De Potten. ,,We hebben er meerdere meldingen over gekregen’’, zegt Ingrid Burrie, beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid. ,,Mannen die seks hebben en schennisplegers.’’

Afgelopen zomer was het meerdere malen raak. Zodra het kwik steeg, namen de klachten toe. Het probleem is ‘weergerelateerd’, zegt Burrie. ,,In de winter komt het bijna niet voor.’’

Handhaven lastig
In overleg met de Nederlandse Federatie voor Naaktrecreatie (NFN) is een nieuw bord geplaatst bij het naaktstrand. Met dus de toevoeging dat seks verboden is.

Maar handhaven is een lastig verhaal, geeft Burrie gelijk toe. Mensen mogen op het strand in hun blootje lopen. ,,We faciliteren daar naaktrecreatie.’’ Maar gaan ze vervolgens buiten hun boekje door seksuele handelingen te verrichten, dan is de pakkans klein.

De scheidslijn is dun. ,,We moeten ze echt op heterdaad betrappen’’, zegt Burrie. De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) lopen daarom bij mooi weer vaker een rondje langs de plas.

Verder hoopt de gemeente dat de plannen die er zijn voor een waterskibaan in de plas ook dit probleem tackelen. ,,Dan kijken we naar de inrichting van het gebied en worden bosjes gedund zodat het minder aantrekkelijk wordt voor schennisplegers.’’

Kies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.