Naaktstrandje Meerwijck (Nieuwe naaktstrand)
Naaktstrandje Meerwijck bedreigdNieuws i.v.m. de voorgenomen sluiting van het strandje.
Hieronder volgt een overzicht van het nieuws rondom de voorgenomen sluiting van naaktstrandje. De oudste berichten staan onderaan.

17-05-2016: Vandaag werd het gecombineerde surf- naaktstrand officieel geopend door Burgemeester de Jonge van Hoogezand-Sappemeer, met als officiële handeling de ontbloting van het nieuwe surf- naaktstrandbord. Bekijk hier de foto's en lees het NFN persbericht.10-05-2016: 17 mei 2016 wordt het naaktstrandje officieel geopend door burgemeester  de Jonge van Hoogezand-Sappemeer. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen. De activiteiten vinden plaats vanaf 14:00u en om 17:00u wordt het naaktstrandje geopend. Bekijk hier het programma.

17-03/09-04/23-04-2016: Het naaktstrandje is gewoon open ondanks het feit dat de bordjes zijn weggehaald. Deze site bezocht het naaktstrand en maakte enkele foto's. Duidelijk is dat de surfers behoorlijk hun stempel drukken op het naakt-surfstrand.
Het naaktstrandje was ook te zien in het programma van WistJeDat van RTL4.
Kijk hier voor enkele foto's van het oude naaktstrandje.

Bezoek ook eens de Facebook pagina van onze medegebruikers: Windsurfing at Meerwijck

22-02-2016: DvnH: Gecombineerd surf- en naaktstrand primeur voor Nederland
Hoogezand krijgt primeur naakt-/surfstrand

09-11-2015: Surfers moeten seks beluste homo's gaan verjagen bij Meerwijck

09-10-2015: De naturisten en de surfers komen met het voorstel naar de gemeente om het (nieuwe) naaktstrand gezamenlijk te gaan gebruiken. Door het gebied veel opener en ruimer te maken en de sociale controle te vergroten door onder andere het mede gebruik van het terrein door de surfers, moet de overlast tot het verleden behoren. Het naaktstrand werd in de praktijk ook al vaak door de surfers gebruikt, omdat de beschutte ligging het optuigen van de surfplank vergemakkelijkt. De gemeente gaat de plannen toetsen op de financiële haalbaarheid, maar het ziet er naar uit dat het nieuwe naaktstrand behouden blijft.

Cruciaal voor het welslagen van de de plannen is dat er elders in het gebied een gelegenheid voor een heren ontmoetingsplaats wordt ingericht. Het oude naaktstrand zou hier voor een goede locatie kunnen zijn.

18-05-2015: Opiniërende raad: Het naaktstrandje blijft (voorlopig) open. Een zestal insprekers opende de avond. Fervent tegenstanders van het naaktstrand waren de eigenaar van de camping Meerwijck en de bewonerscommissie Meerwijck.
Zij schetsten de vele overlast op het naaktstrand en vonden dat er geen goede afscheiding was van het naaktstrand. Ook werd gesteld dat de vaarroute op enkele meters voor het naaktstrand ligt, terwijl hier juist een lange afgebakende zwemzone voor ligt. De NFN en naaktzwemvereniging NOL-Hoogezand-Sappemeer hielden een pleidooi voor het openhouden van het naaktstrand. Sluiting zou het overlast probleem niet oplossen. Ook zonder officieel aangewezen naaktstrand blijft naaktrecreatie toegestaan op geschikte locaties. Naturisten en ook textielrecreanten hechten aan duidelijkheid waar bloot gerecreëerd mag worden.

Verder kwam ook nog een seksrecreant aan het woord. Hij stelde dat seks in het openbaar niet strafbaar is, mits de confrontatie maar niet ongewild is. De bezoekers van het recreatiegebied weten, zeker na één (ongewilde) confrontatie, wat er gebeurt in het gebied.

In de gemeenteraad was er weinig bijval voor het voorstel van het college om het naaktstrandje te sluiten. Alleen de Christen Unie steunde het voorstel, ondanks de vele vraagtekens. De raad vond dat er te weinig overleg is geweest met de gebruikers van het gebied. De meeste partijen verwachten ook niet dat de sluiting van het naaktstrand het probleem van de seksuele overlast in het recreatiegebied zal oplossen. Ook de financiële onderbouwing van het opheffen van het naaktstrandje ontbrak.

Het college ging met de billen bloot en bekende dat het voorstel was ingegeven door een lege buidel. Om het probleem van de seksuele overlast in het gebied op te lossen is er meer geld nodig. Het college kon verder ook niet aangeven hoeveel klachten er zijn binnengekomen. Doordat er geen meerderheid voor het voorstel was, gaat de gemeente in gesprek met de gebruikers van het gebied om een oplossing te zoeken. Een iets andere inrichting van het gebied is misschien nodig. Saillant detail was dat de windsurfers zich al rijk rekenen met "ons" strandje.

09-05-2015: Je suis Naturiste, protest tegen het sluiten van het naaktstrand (deel 2, pfd)
Wob-verzoek sluiting naaktstrand Meerwijck (pdf)

04-05-2015: Volgens de gemeente ligt het naaktstrandje er open en bloot bij.
Ondanks de verbreding van de toegangspaden (pas dit jaar) ligt het naaktstrandje nog  steeds afgeschermd van het textielstrand.30-05-2015: Gemeente Hoogezand-Sappemeer plaatst het besluit opheffen naaktstrand op de site. Een beetje laat, want 2 dagen geleden tekende deze site protest aan op basis van een krantenberichtje.

Het voorstel voor de sluiting van het naaktstrand wordt 18 mei (opiniërend) besproken in de gemeenteraad. Op 1 juni wordt een beslissing over de voorgenomen opheffing genomen.

28-04-2015: Je suis Naturiste, protest tegen het sluiten van het naaktstrand (pdf 2,3 Mb).

Door de seksuele overlast op het naaktstrand wil de gemeente Hoogezand-Sappemeer het (nieuwe) naaktstrand sluiten, staat te lezen in het Dagblad van het Noorden.
De gemeente heeft wel bij de zwemvereniging geïnformeerd of dit op bezwaren zou stuiten, maar verder geen contact gezocht met deze site of de NFN. Op de site van de gemeente is over de voorgenomen sluiting geen informatie te vinden.

De situatie lijkt eg op die bij het Delftse naaktstrand. De gemeente Delft besloot om het naaktstrand hier te sluiten, ook vanwege seksuele overlast. Na veel juridisch touwgetrek met 2 rechtszaken, bleef het naaktstrand uiteindelijk open. Het naaktstrand in Delft lag nauwelijks afgeschermd van textielstrand, dit in tegenstelling met het naaktstrand bij Meerwijck. Met de Delftse Blootloopzaak werd duidelijk dat naaktrecreatie toegestaan is op geschikte plaatsen. Volgens het Gerechtshof Den Haag zijn plaatsen die geschikt zijn om in badkleding te recreëren ook geschikt voor naaktrecreatie.

Deze site constateert dat de gemeente veel te weinig doet om het naaktstrand aantrekkelijk te houden voor de naturisten. Het strand wordt al jaren niet meer onderhouden; het zandstrand lijkt meer op een kale onregelmatige grasvlakte dan op een uitnodigend zandstrand. (Het naast gelegen textiele zandstrand wordt daarentegen wel goed onderhouden en jaarlijks gefreesd en van nieuw zand voorzien). Ook groeit de zijde van het water vrijwel dicht met riet.

De controles van de politie richten zich niet alleen op de seksrecreanten, ook de naturisten worden "weggekeken" door de plaatselijke (anti-bloot) wijkagent.

Laat de naturisten niet het slachtoffer worden van de (op)rukkende seksrecreanten en teken, net als deze site, protest aan bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
Verder ook een oproep om dit naaktstrand te blijven gebruiken en enig overlast direct te melden bij de politie. Ook naturisten moeten iets minder gedogen.


Kies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.