Naaktstrandje Meerwijck (Nieuwe naaktstrand)


Laatst bezocht 19-07-2017


officieel naaktstrand
oppervlakte 0.2 hectare
gratis parkeren op 70 m / 320 m
fietsenstalling op het strandje / 50 m
geschikt voor mindervaliden
zandstrand
waterkwaliteit meetpunt op het strandje
aflopende bodem
toilet op 280 m
afvalbakken
honden niet toegestaan
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Aan de noordkant van het Zuidlaardermeer, ligt het recreatiegebied Meerwijck.
Het recreatiegebied Meerwijck, met een oppervlakte van 20 hectare, is aangelegd in de periode tussen 1965 en 1975. Er zijn veel recreatieve voorzieningen, waaronder een groot zandstrand, strandpaviljoen, camping en een jachthaven. Op een klein afgeschermd gedeelte van het textielstrand is ook naaktrecreatie toegestaan.

Tot voor 2013 had het recreatiegebied twee gedeeltes waar naaktrecreatie plaatsvond.
Toen het naaktstrand in 1998 werd verplaatst naar de huidige locatie bij het grote textielstrand, bleven ontevreden recreanten het oude naaktstrandje gebruiken, waardoor er in feite 2 naaktstranden waren. Bij de ingang van het recreatiegebied en ook het pad naar het oude naaktstrandje zijn borden geplaatst met de tekst dat alleen op het door de gemeente aangegeven naaktstrand naaktrecreatie is toegestaan.
Sindsdien wordt door de vele politie controles het oude naaktstrandje niet meer gebruikt, maar is zondermeer, gezien de afgelegen ligging, nog steeds geschikt voor naaktrecreatie.

In 2015 stelde het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer voor het naaktstrandje te sluiten naar aanleiding van klachten over seksuele overlast. Na felle protesten, o.a. door deze site, is het naaktstrandje blijven bestaan. Om de sociale controle op het naaktstrandje te verhogen, wordt het strandje nu gedeeld met de windsurfers. 17 mei 20106 werd het gecombineerde surf- naaktstrand door burgemeester De Jonge van Hoogezand-Sappemeer geopend. Lees hier over de strijd die hieraan vooraf ging.

Het naaktstrandje is afgeschermd door bosschages van het textielstrand en is bereikbaar via een drietal smalle openingen in de bosschages. Het bestaat voornamelijk uit met gras begroeid zandstrand, met aan de waterkant een klein zandstrandje. Het meest oostelijke deel (verste van de ingang) wordt het vooral gebruikt door de naturisten.

Aan het water kan beter niet worden gerecreëerd i.v.m. het veelvuldige te water gaan van de windsurfers. De windsurfers drukken met hun grote aanwezigheid op het kleine strandje een grote stempel op het strandje. De windsurfers hebben een eigen Facebook pagina: Windsurfing  at  Meerwijck.

Op het strand zijn weinig schaduwrijke plekken. Er zijn verder geen voorzieningen op het strandje, maar op 280 meter staat bij het textielstrand een toiletgebouw. Op 400 meter afstand staat een strandpaviljoen, met een snackcorner.

Het zwemwater heeft een geleidelijk aflopende bodem met een afgebakend gedeelte.
De waterdiepte is binnen het afgebakend gedeelte is maximaal circa 1,50 meter.
Het zwemwater is niet helder en heeft een doorzicht van ongeveer 0,50 meter.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Zuidlaardermeer, Meerwijck. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in ordeHet oude naaktstrandjeDe gemeente heeft hier sinds 2013 naaktrecreatie verboden. Omdat de gemeente niet de bevoegdheid heeft om naaktrecreatie te verbieden, heeft dit verbod geen enkele waarde. Het naaktrandje ligt beschut en is daardoor zeer geschikt voor naaktrecreatie; bovendien was vroeger op deze locatie naaktrecreatie officieel toegestaan. Bezoekers die een boete krijgen kunnen deze het beste niet betalen en de zaak voor laten komen. Vrijspraak is vrijwel zeker, omdat de gemeente moet aantonen dat het gebied ongeschikt is voor naaktrecreatie. Bekijk ook eens de site artikel430a.nl, deze gaat uitvoerig in op de juridische aspecten rondom naaktrecreatie.

Heb je geen zin in dit gedoe, kies dan voor het nieuwe naaktstrandje.

Het naaktstrandje ligt afgeschermd van het textielstrand, wel ligt het aan de vaarroute naar het recreatiedorp Meerwijck.
Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een ligweide. Het toiletgebouw op het naaktstrandje is afgesloten. Verder zijn er geen voorzieningen.

Het zwemwater is te bereiken via een smalle opening en heeft geen geleidelijk aflopende bodem. Het is direct aan het begin ongeveer 0,60 meter diep. Het zwemwater is niet helder en heeft een doorzicht van ongeveer 0,50 meter.


Meer over dit naaktstrandWeer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.