Naaktstrandje Larserbos

gedoogd naaktstrand

Laatst bezocht 21-08-2020


gedoogd naaktstrand
oppervlakte 0.9 hectare
gratis parkeren op 950 m
bushalte op 40 minuten
fietsenstalling op het strandje
niet geschikt voor mindervaliden
aflopende bodem
honden aangelijnd toegestaan
 
Swipe Swipe tabel om meer te zien

26-08-2023 Het Flevo-landschap, de beheerder van het Larserbos, heeft nu borden langs de paden geplaatst, met de mededeling dat naaktrecreatie in het Larserbos niet is toegestaan. In het vrij toegankelijke Larserbos, geldt gewoon de Nederlandse wetgeving. Volgens art. 430a Sr. is naaktrecreatie op geschikte plaatsen toegestaan, ook al is de plaats niet officieel aangewezen. De buurgemeente Zeewolde werd vorig jaar nog door de rechter teruggefloten toen het naaktrecreatie in haar gemeente verbood, uitgezonderd het Laakse Strand.

Deze site zal verzoeken de borden te verwijderen.

Algemeen


Let op, sinds  2011 is de beheerder (Flevo-landschap) van mening dat naaktrecreatie in strijd is met de huisregels. Lees verder...
Ten zuidoosten van Lelystad, vlak bij het vliegveld, ligt het 350 hectare grote Larserbos. In het vrij rustige bos, met twee bungalowparken, zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden.
 
Langs de westzijde van het bos loopt de Larservaart, met ter plaatse van het bos een brede vrij ondiepe maar bevaarbare kom. De diverse bosmeertjes in het gebied, staan in directe verbinding met de Larservaart, maar zijn niet bevaarbaar. Aan deze bosmeertjes liggen een viertal strandjes, waarvan op het laatste, meest noordelijke strandje al sinds 1985 naaktrecreatie wordt gedoogd.

Sinds 2011 is de beheerder van mening dat naaktrecreatie hier niet langer is toegestaan en voert een ontmoedigingsbeleid. Vroeger was er een parkeerplaats in het bos dichtbij het naaktstrandje, maar deze is nu gesloten. Ook het parkeren aan de weg in het bos is  niet meer toegestaan. Nu moet bij de toegang van het Larserbos worden geparkeerd op een kleine parkeerplaats. Hoewel het strandje door deze maatregelen nog weinig wordt gebruikt is het gebied nog steeds erg geschikt voor naaktrecreatie.

Het gebied waar naaktrecreatie plaatsvindt, heeft een natuurfunctie en is dan ook niet ingericht voor strandrecreatie. Er staan geen borden die het gebied markeren.
Het strandje, een open plek in het bos, dreigt door weinig onderhoud steeds verder dicht te groeien. Zo is het bosmeertje vanaf het naaktstrandje nauwelijks meer zichtbaar.
Aan de boszijde loop nu een wandelroute, waardoor deze zijde minder geschikt is voor naakt recreatie.

Het zandstrand, dat vroeger jaarlijks werd omgeploegd, is nu bijna volledig overgroeid met wild gras. Op het naaktstrandje en ook in de directe omgeving, zijn geen voorzieningen aanwezig. Door ligging dichtbij Lelystad Airport, zijn vrijwel continu vliegtuigen te horen.

Er is geen officiële zwemplaats aanwezig, zodat de waterkwaliteit hier niet wordt gecontroleerd. Het zwemwater is alleen op één plaats bereikbaar via een smalle opening in het riet. Het zwemwater, met een langzaam aflopende bodem, is maximaal 1,50 meter diep en heeft een modderige ondergrond. Ook bevinden zich veel plantenresten in het water.


Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.