Laatst bezocht: 07-09-2021







Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Noord-Holland   Nederland   English   Deutsch   France
 

Naaktstrandje Gaasperplas


officieel naaktstrand met borden aangegeven oppervlakte 0,5 hectare
parkeren op 800 / 900 meter bushalte /metro op 10 min fietsen meenemen tot op strandje
goed toegankelijk voor mindervaliden waterkwaliteit, geen officiële zwemplek honden aangelijnd toegestaan
afvalbakken    


Algemeen
De Gaasperplas ligt tussen de bebouwing van Amsterdam Zuidoost en het riviertje de Gaasp in en heeft een oppervlak van 166 hectare. De plas is ontstaan door zandwinning voor de bouw van de Bijlmermeer. Aan de noordzijde ligt het Gaasperpark, waar in 1982 de Floriade werd gehouden, maar waarvan weinig bewaard is gebleven. Aan de zuidkant van de plas zijn recreatiestranden met zwemplaatsen.

Na ruim 40 jaar heeft de gemeente de ambitie om het gebied op te knappen. In de nieuwe plannen komen er onder andere twee officiële zwemlocaties, door afgraving van het land, aan de noordzijde van de plas, waarvan één net noordelijk van het naaktstrand. De verwachting is dat in 2023 wordt begonnen met de werkzaamheden.

Het gedeelte voor naaktrecreatie (officieel sinds 2004) ligt aan de noordzijde. Kijk op de route pagina voor de ligging van het strandje. Op de borden op het terrein staat aangegeven dat naaktrecreatie is toegestaan vanaf 1 mei tot 1 oktober. Ook buiten deze periode is het terrein geschikt voor naaktrecreatie op grond van artikel 430a Sr.

Het naaktstrandje heeft alleen ligweiden en geen zandstrand. Op het terrein zijn voldoende schaduwrijke plekken te vinden. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

In de eerste weekend van juni vindt hier het Amsterdam Open Air festival plaats, waarbij het Gaaperpark en dus ook het naaktstrandje, circa twee weken niet toegankelijk zijn. Tijdens het festival mag op het oude naaktstrand, aan de zuidoost oever, naakt worden gerecreëerd.

Aan deze zijde van de plas is geen officiële zwemlocatie. De waterkwaliteit wordt hier dan ook niet gecontroleerd, maar uiteraard is zwemmen hier wel toegestaan. Langs de waterkant bevindt zich een houtenbeschoeiing met een instap waterdiepte van circa 1,0 meter. Verder uit de kant wordt het water snel diep, waardoor het water ongeschikt is voor ongeoefende zwemmers.

Kijk ook op de pagina van de beheerder.



Meer over dit naaktstrand
Blootkompas
Naturismegids

Weer



Handige Links
Groengebied-Amstelland.nl (plattegrond Gaasperplas)
Gaasper Camping Amsterdam
Gaasperplas: vernieuwen park

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend