Naaktstrandje Twaalfmorgen, Reeuwijk


Laatst bezocht 20-07-2021


officieel naaktstrand
lengte 180 meter
gratis parkeren op 3400 m / 2800 m / 1350 m
niet geschikt voor mindervaliden
honden niet toegestaan
 
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Het plassengebied van de Reeuwijkse Plassen is tussen de tiende en veertiende eeuw  ontstaan door veenontginning. Totaal bestaat het plassengebied uit 13 verschillende plassen die van elkaar gescheiden zijn door smalle dammen. Het gebied heeft hoofdzakelijk een natuurfunctie, maar biedt ook volop ruimte voor recreatie. Door de smalle wegen met af en toe passeerstroken, is het gebied minder geschikt voor autoverkeer. Op zaterdags en zondags (12u-18u) is autoverkeer op een aantal wegen rondom de plas niet toegestaan.

Aan de noordzijde van het plassengebied ligt het recreatiegebied Reeuwijkse Hout met onder andere een strandje. Ook kan er aan de zuidzijde worden gezwommen bij de Plas Elfhoeven. Bij deze beide officiële zwemwaterlocaties is helaas geen naaktrecreatie toegestaan.

In de zuidoostelijke hoek van de Reeuwijkse Plassen is bij de daghaven Twaalfmorgen,  vanaf 2013 naaktrecreatie toegestaan op een gedeelte van het recreatiegebied de Twaalfmorgen. Hier werd al veel langer naaktrecreatie gedoogd, maar nu is het terrein in overleg met de NFN door de gemeente aangewezen als geschikt voor ongeklede recreatie. Het voorste deel van de Twaalfmorgen is bedoeld voor textielrecreatie, aan de achterste deel bevindt zich het naaktstrandje. Dichtbij het strandje zijn geen parkeervoorzieningen. Kijk op de route pagina voor de bereikbaarheid van het strandje.

Het naaktstrandje is van één zijde toegankelijk.  Bij de ingang van het naaktstrandje staat een bord met daar op de gedragsregels:
  • Het is toegestaan om naakt te recreëren van 30 april tot 1 oktober van 09.00 uur tot 20.00 uur.
  • Gedraag je respectvol tegenover anderen en de natuur.
  • Veroorzaak geen overlast
  • Houd het gebied schoon.
  • Maak geen foto's van mensen zonder hen eerst om toestemming te hebben gevraagd.
  • Verricht geen seksuele handelingen.
  • Neem een zithanddoekje mee als je ergens wilt gaan zitten.
  • Het meenemen van huisdieren is niet toegestaan.
     
Het gebied bestaat uit een langgerekte smalle ligweide (maximaal circa 10 meter breed) aan de Klaverbroek plas. Aan de waterkant wordt het terrein afgeschermd door een hoge rietkraag, aan de andere kant bevinden zich hoge bosschages. Door de beschutte ligging zijn er voldoende schaduwrijke plekken. Er is geen zandstrand aanwezig. Verder zijn er geen voorzieningen aanwezig op het terrein, wel staat bij de daghaven een toilet.

Bij het strandje en ook bij deze plas is geen officiële zwemlocatie aanwezig.
De waterkwaliteit wordt hier dan ook niet gecontroleerd. Via een tweetal trapjes is het zwemwater te bereiken. Het water is ongeveer 1,50 meter diep en heeft een zachte veenachtige ondergrond. Doordat het geen langzaam aflopende bodem heeft, is het water alleen geschikt voor geoefende zwemmers. Het water heeft een beperkt doorzicht.


Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.