Naaktstrandje Paulinapolder
Rechter staat naaktrecreatie Paulinapolder toe.Tekst : Persbericht NFN

Amersfoort, 4 januari 2011

Rechter staat naaktrecreatie Paulinapolder toe.Naaktrecreatie kan niet worden verboden op een locatie die voor naaktrecreatie geschikt is. Dat is de uitkomst van een zaak die op 4 januari diende voor de rechter in Middelburg.

Afgelopen zomer deelde de politie bekeuringen uit aan naaktrecreanten op het strand Paulinapolder (gemeente Terneuzen). De reden hiervoor was dat zij bloot waren op een strand dat niet door de gemeenteraad voor naaktrecreatie was aangewezen. Volgens de wet echter is naaktrecreatie niet alleen toegestaan op door gemeentes aangewezen locaties, maar ook op voor naaktrecreatie “geschikte” locaties. Een strand kan bijv. gebruikt worden door naaktrecreanten wanneer het strand niet zichtbaar is vanaf de openbare weg en wanneer de meerderheid van de recreanten bloot is.

Eén van de bekeurde recreanten was het niet eens met zijn bekeuring en betaalde zijn boete niet. Met steun van de Naturisten Federatie Nederland liet hij de zaak voor de rechter komen. Vandaag oordeelde de rechter dus dat het openbaar ministerie onvoldoende had aangetoond dat het strand Paulinapolder niet geschikt is voor naaktrecreatie en sprak daarom de man vrij.

Deze uitspraak onderstreept nog eens dat gemeentes het recht hebben om naaktstranden aan te wijzen, maar naaktrecreatie op andere geschikte locaties niet kunnen verbieden. In 2007 leidde een zelfde uitspraak ertoe, dat de gemeente Veere ertoe overging naaktrecreatie op Neeltje Jans officieel toe te staan in plaats van te verbieden.

Ook de gemeente Sluis is van mening dat naaktrecreatie uitsluitend is toegestaan op het officieel hiertoe aangewezen strand (Groede). Op de gemeentelijke website valt te lezen dat naaktrecreatie op andere plaatsen een overtreding is en wordt beboet. Een zin van gelijke strekking valt terug te vinden in de concept strandnota die de gemeente recentelijk presenteerde. Sluis heeft echter een zeer lange kustlijn en de vraag naar locaties voor naaktrecreatie is groter dan de capaciteit van het officiële naaktstrand in Groede. Mede hierom vindt er op beperkte schaal al jaren ook naaktrecreatie plaats in Cadzand.
N.a.v. de uitspraak van vandaag zal de NFN de gemeente Sluis opnieuw vragen de gedoogsituatie in Cadzand te handhaven of liever nog ook hier naaktrecreatie te legaliseren. De NFN zal de gemeente Terneuzen verzoeken in de toekomst niet meer te bekeuren op het strand Paulinapolder.

Kies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.