Naaktstrandje Laakse Strand


Laatst bezocht 18-06-2022


officieel naaktstrand
met borden aangegeven
oppervlakte 4.5 hectare
gratis parkeren op 1300 m / 1300 m
bushalte op 24 minuten
geschikt voor mindervaliden
zandstrand
waterkwaliteit meetpunt op het strandje
aflopende bodem
afvalbakken
honden op beperkt gedeelte toegestaan,
 
Swipe Swipe tabel om meer te zien

07-06-2021 Sinds 1 maart 2021 is De Wielewaal overgenomen en heet nu Landgoed Energy Up. De nieuwe eigenaar stelt de (betaalde) parkeerplaats niet meer beschikbaar voor de bezoekers van Laakse Strand. Ook parkeren voor de slagbomen is verboden.

Op termijn zal Staatsbosbeheer hier een nieuwe parkeerplaats aanleggen, maar zonder overpad over de camping, of zonder een pad om de camping heen, hebben de bezoekers van het naaktstrandje hier waarschijnlijk niet veel aan.

Bij de Rassenbeekweg of op het toeristisch overstappunt Eemhof (TOP Eemhof) kan wel worden geparkeerd (zie routepagina)

Algemeen


Aan het Nijkerkernauw ten westen van Zeewolde, aan de rand van het Hulkesteinse Bos, ligt het Laakse strand. In dit 900 hectare grote bos liggen twee recreatieparken; voor de geklede recreant Center Parcs De Eemhof en voor de naaktrecreant Flevo Natuur, één van de grootste openbare naturistencampings van Europa.

Het Laakse strand bestaat uit twee afzonderlijk gelegen stranden. Noordoostelijk van het Landgoed Energy Up (voorheen de Wielewaal) richting de Nijkerkerbrug ligt het textielstrand en aan de zuidwestzijde ligt het naaktstrand. Beide stranden zijn van elkaar gescheiden door een groenstrook van circa 800 meter. Voorheen kon bij de camping de Wielewaal (betaald) worden geparkeerd, maar met de overgang naar de nieuwe eigenaar is deze mogelijkheid komen te vervallen, waardoor nu alleen op grote afstand vanaf het naaktstrandje kan worden geparkeerd. Voor de juiste ligging en de parkeermogelijkheden kijk op de route pagina.

Eind 2020 heeft de gemeente het Laakse Strand aangewezen als enige plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede openbare recreatie:
  1. Het Laaksestrand aan te wijzen als enige plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede openbare recreatie.
  2. Naaktrecreatie in de rest van de gemeente Zeewolde, met inbegrip van de voor publiek opengestelde bossen en natuurterreinen, als niet geschikt te verklaren.

De rechter heeft in de door de NFN aangespannen rechtszaak geoordeeld dat de gemeente ver haar boekje te buiten is gegaan en alleen de bevoegdheid heeft om gebieden aan te wijzen die geschikt zijn voor naaktrecreatie (Art. 430a Sr). De aanwijzing van het naaktstrand moet door de rechtbank gewijzigd worden in:

"Het Laaksestrand aanwijzen als plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede openbare recreatie"

Doordat deze site (pdf) (ten onrechte) niet als belanghebbende is aangemerkt, is de te ruime aanwijzing, inclusief ook het textielstrand bij het Landgoed Energy Up, in stand gebleven. Ook na herhaaldelijk aandringen vindt de gemeente Zeewolde aanpassing niet nodig, omdat zij van mening is dat alleen het naaktstrand (rood) is aangewezen als geschikt voor ongeklede openbare recreatie. Naast het hier beschreven naaktstrand, is ook het overige deel van het Laakse Strand (groene lijn, totaal 4500 meter) aangewezen als geschikt voor ongeklede openbare recreatie.Het langgerekte naaktstrandje is ongeveer 5 hectare groot en bestaat voornamelijk uit ligweiden langs een onverhard voetpad. Door bosschages is het naaktstrandje afgeschermd van het achterliggende fietspad. Op het middengedeelte zijn honden toegestaan. Aan de waterzijde zijn een aantal kleine zandstrandjes. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

Het zwemwater, heeft een zeer geleidelijke aflopende bodem en wordt niet snel diep.
Het heeft geen afgebakend zwemgedeelte. Door de inkrimping van de officiële zwemlocatie tot een strook van circa 300 aan de noordoostzijde (richting de Nijkerkerbrug) wordt het overige strand niet langer onderhouden. Van verbeterd onderhoud aan de ingekorte zwemlocatie, één de voorwaarden bij de verkleining, is nog niets gebleken.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Laakse Strand Naaktstrand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in orde


Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.