Naaktstrandje Hoornse Plas


Laatst bezocht 30-07-2020


officieel naaktstrand
met borden aangegeven
oppervlakte 3 hectare
gratis parkeren op 250 m
bushalte op 10 minuten
fietsenstalling op 160 m
geschikt voor mindervaliden
zandstrand
waterkwaliteit meetpunt op het strandje
aflopende bodem
zwemwater afgebakend met drijflijn op 0.5 meter diepte
toilet op het strandje
afvalbakken
honden niet toegestaan
kiosk op 100 m
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Het Hoornse Meer, aan de zuidzijde van Groningen, is ontstaan in de jaren zeventig door zandafgraving. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van de A7 en voor de nieuwe woonwijk Corpus den Hoorn-Zuid. Als eerste werd (1971) begonnen met de aanleg van de zwemplas Hoornse Plas. In de jaren daarna werd het Hoornse Meer steeds groter en uiteindelijk werd het verbonden met het Paterswoldse Meer. Hierdoor ontstond een prachtig waterrecreatiegebied met een oppervlakte van circa 270 hectare.
De Hoornse Plas, 20 hectare groot, is afgescheiden van het Hoornse Meer door de Nijdam, die ook onderdeel is van de wandelroute rondom de Hoornse Plas.

Op 19 mei 1977 werd naaktrecreatie, door het meerschap Paterswolde, aan de zuidzijde van de Hoornse Plas toegestaan. Bij de toegang staan borden met de tekst "vrije recreatie". Het naaktstrandje ligt voor het grootste gedeelte op het grondgebied van de provincie Drenthe.

De laatste jaren is er veel veranderd op het strandje. Het gedeelte ten zuiden van het wandelpad is veel opener geworden, doordat alle bosschages zijn weggehaald en veel bomen gekapt. zijn  De zuidgrens van het naaktstrandje wordt nu gevormd door een sloot met daar achter een aardenwal. Achter deze wal is een nieuw fietspad aangelegd. 

In 2012 heeft de Hoornse Plas een flinke opknapbeurt gekregen. Er is een nieuw zandstrandje aangelegd en het bestaande zandstrandje is vergroot. Het oude toiletgebouw is gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw. De snackcontainer is verdwenen en daarvoor in de plaats staat nu, net buiten het naaktstrandje, een nieuwe kiosk. De kiosk is met goed strandweer. De kiosk aan de overzijde op het textielstrand is meer frequent geopend. Het onverhard parkeerterrein vlakbij het strandje is verhard, zodat hier nu altijd kan worden geparkeerd.

Het wandelpad rondom de Hoornse Plas loopt ook over het naaktstrandje. Op mooie dagen is het hier dan ook druk met wandelaars. Sinds 2012 kunnen de wandelaars ook achter het naaktstrandje langs lopen, maar het rondje over het naaktstrand blijft in trek.

Fietsen moeten in de fietsenstalling worden geplaatst; deze mogen niet mee worden genomen tot op het strandje. Op het terrein zijn veel schaduwrijke plekken aanwezig.
Er zijn twee zandstrandjes, hier is voor de kinderen een zwemgedeelte met een drijflijn afgezet, met een maximale waterdiepte van 0,50 meter. Verder is het water ongeveer 2,00 meter diep. Het water heeft een doorzicht van ongeveer 1,00 meter.
In het water bevinden zich veel onderwaterplanten.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Hoornseplas zuid, Groningen. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in orde


Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.