Naaktstrandje Ellerstrand


Laatst bezocht 20-06-2021


officieel naaktstrand
oppervlakte 1.5 hectare
gratis parkeren op 40 m
bushalte op 2 minuten
geschikt voor mindervaliden
zandstrand
waterkwaliteit meetpunt op het strandje
aflopende bodem
honden toegestaan
  
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Het Veluwemeer dat ongeveer loopt van Elburg tot Harderwijk, is ontstaan door de inpoldering van Flevoland. Het gebied rondom het Veluwemeer heeft een belangrijke toeristische functie, met voornamelijk water- en strandrecreatie. Eén van de stranden aan het Veluwemeer is het Ellerstrand, ten zuidoosten van Biddinghuizen.

Op een klein gedeelte van het Ellerstrand Noord (zuidzijde) vindt al jaren lang naaktrecreatie plaats. Het naaktstrandje is niet met borden aangegeven, wel staat op de infoborden vermeld dat naaktrecreatie hier is toegestaan.

In 2020 kwam de gemeente met de ambitie voor een kwaliteitsimpuls van de stranden in de gemeente Dronten, waaronder het Ellerstrand Noord. Voorwaarde hierbij was dat er een ondernemer werd gevonden voor het onderhoud. Bij het Ellerstrand-Noord is dit niet het geval en daarom wordt het strand teruggegeven aan de natuur. De sanitaire voorzieningen zijn inmiddels verwijderd en ook de vuilnisbakken zullen worden weggehaald. Het betaald parkeren is (voorlopig) gehandhaafd.

Door een aantal vaste bezoekers is de Facebook groep (openbaar) Vrienden van het Ellerstrand opgericht om de gemeente te overtuigen van het belang van een goed onderhouden naaktstrandje. Inmiddels hebben al 250 bezoekers een handtekening gezet voor het behoud van het naaktstrandje.

Het naaktstrandje ligt ten noordoosten van Restaurant de Klink. Bij dit restaurant ligt ook een kleine jachthaven. Het naaktstrandje is te bereiken via diverse doorgangen in de heg, daarna over het fietspad en via een aantal paden door een smalle groenstrook met hoge bosschages.

Het strandje bestaat voor het grootste gedeelte uit zandstrand met een klein deel ligweiden.

Voor het strandje zijn een drietal komvormige zwemgedeeltes, met een zeer langzaam aflopende bodem, waarbinnen het zwemwater maximaal 0,7 meter diep wordt. Dit zwemgedeelte is niet afgebakend met een drijflijn van de vaargeul, die vlak voor het strand loopt. De vaargeul is wel herkenbaar aan de betonning.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Ellerstrand Noord. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in orde


Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.