Naaktstrandje Plas van Bruil

gedoogd naaktstrand

Laatst bezocht 02-09-2020


gedoogd naaktstrand
oppervlakte 3 hectare
gratis parkeren op 1100 m
bushalte op 15 minuten
fietsenstalling op het strandje
niet geschikt voor mindervaliden
begrazing door koeien
aflopende bodem
honden niet toegestaan
kiosk op 900 m
  
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Het uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk ligt in het hart van Arnhem, aan de zuidelijke oever van de Nederrijn. Het natuurgebied, circa 450 hectare groot, komt met hoogwater ongeveer voor twee derde deel onder water te staan. Het gebied bestaat uit een aantal plassen, die ontstaan zijn door kleiwinning, voor de baksteenindustrie. Het gebied heeft een natuur- en waterbergingsfunctie en is niet ingericht voor strandrecreatie.

De meest noordelijke plas, de plas van Bruil, is ontstaan door zandwinning voor de wegenbouw. Alhoewel bij de plas bordjes met verboden toegang zijn geplaatst, vindt rondom de gehele plas, zowel naakt- als textielrecreatie plaats.

In het kader van het project "Ruimte voor de Rivier" is in 2014 de zomerdijk van de Nederrijn verlaagd en is er aan de westzijde een geul gegraven die met hoogwater aan deze zijde een verbinding vormt met de plas van Bruil.

Op dit moment kan er weer volop worden gerecreëerd, maar er liggen plannen klaar om het hele gebied te herinrichten. Ondanks een communicatieplan heeft de ontwikkelaar en ook de gemeente geen contact gezocht met de naaktrecreanten, die van dit gebied gebruik maken. Op de site stadsblokkenmeinerswijk.nl staat de tekst "STADSBLOKKEN-MEINERSWIJK voor iedereen" dus moet er ook plaats blijven voor de naaktrecreanten.

Eind 2020 is het bestemmingsplan Gebiedsontwikkeling Stadsblokken Meinerswijk vastgesteld door de gemeenteraad van Arnhem. In deze plannen zal de plas van Bruil in oostelijke richting worden doorgetrokken naar het Buurtschap De Praets. (zie onderstaande afbeeldingen uit het Masterplan Eilanden 3.0 Stadsblokken Meinerswijk) Oostelijk van de Plas van Bruil komt een schiereiland met woningen. Of er in het gebied na de grootschalige herinrichting nog plaats is voor (gedoog) naaktrecreatie is maar zeer de vraag.Huidige situatie. (Masterplan Eilanden 3.0 Stadsblokken Meinerswijk)

Nieuwe situatie. (Masterplan Eilanden 3.0 Stadsblokken Meinerswijk)

Langs de plas ligt een dijk, waardoor de plas verscholen ligt in het landschap. De hoogbouw op de noordoever van de Nederrijn heeft (op grote afstand) zicht op de plas.
Het strand bestaat alleen uit weiland er is geen zandstrand aanwezig. Langs de oever ligt veel puin. In het gebied vindt begrazing plaats door koeien. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

De gemeente heeft bij de ingang aangegeven dat het geen zwemplaats is, die gecontroleerd wordt op waterkwaliteit en zwemveiligheid. De plas heeft een diepte van circa 25 meter. Het zwemwater is helder. Langs de noordoever is een gedeelte van circa 10 meter uit de oever met een diepte van maximaal 1,80 meter. Er is geen afgebakend zwemgedeelte.


Meer over dit naaktstrandWeer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.