Naaktstrandje Bisonbaai

gedoogd naaktstrand

Laatst bezocht 02-09-2020


gedoogd naaktstrand
oppervlakte 19 hectare
betaald parkeren op 690 m
gratis parkeren op 690 m
bushalte op 15 minuten
fietsenstalling op 500 m
niet geschikt voor mindervaliden
begrazing door Galloways en Konikpaarden
waterkwaliteit meetpunt op het strandje
honden aangelijnd toegestaan
 
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Het natuurgebied de Gelderse Poort ligt aan de oostzijde van Nijmegen in het stroomgebied van de Waal. Het gebied van de Gelderse Poort loopt door tot iets over de grens met Duitsland. In dit gebied liggen verschillende polders, waaronder de Ooijpolder dichtbij Nijmegen. In het buitendijkse deel van deze polder, vlak tegen de Waal aan, ligt het voormalig zandwingat de Bisonbaai. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd hier zand en grind gewonnen en had de plas een openverbinding met de Waal. De oorspronkelijke eigenaar had plannen om van de Bisonbaai een recreatieplas te maken. Omdat de gemeente niet meewerkte aan deze plannen, heeft hij het 123 hectare grote gebied rondom de plas verkocht aan Staatsbosbeheer. De Bisonbaai heeft nu niet meer een openverbinding met de Waal.

Het (natuur)gebied is niet ingericht voor strandrecreatie, er vindt begrazing plaats door Galloways runderen en Konikpaarden. Houd minimaal 25 meter afstand tot de dieren. In voorgaande jaren werden de Konikpaarden  met mooi strandweer verplaatst naar het binnendijksgebied de Groenlanden, maar sinds kort blijven ze hier gewoon grazen.

Aan de Bisonbaai vindt al meer dan 45 jaar naaktrecreatie plaats. Het gebied staat niet met borden aangegeven. Het eerste gedeelte dichtbij de dijk wordt gebruikt door textielrecreanten. Iets voorbij de bocht, aan de lange noordzijde van de plas begint het naturistische gedeelte, dat door loopt tot aan het einde van de plas. Aan de smalle westzijde wordt niet bloot gerecreëerd. Door de vele bosschages is de zuidzijde ongeschikt voor strandrecreatie. Rondom de plas loopt een niet verhard wandelpad met aan de zuidzijde een brug.

Het naaktstrandje bestaat uit ligweiden (weiland), er is geen zandstrand aanwezig. Wel is er een smalle zandstrook met veel stenen langs het water. Ook aan de achtergelegen strandjes aan de Waal vindt (beperkt) naaktrecreatie plaats. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen. Wel staat vlakbij de toegang, aan de dijk, het Hotel - Café Oortjeshekken, met een gezellig terras.

Het zwemwater heeft (over een groot gedeelte) een zeer snel aflopende bodem en heeft geen afgebakend gedeelte.
Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Bisonbaai. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in ordeDe achtergelegen Waal strandjes, is geen officiële zwemplaats, zodat de waterkwaliteit hier niet wordt gecontroleerd. Geadviseerd wordt om niet in de rivier te zwemmen, in de rivier staat namelijk altijd een sterke stroming van 5 á 6 km per uur. De scheepvaart zorgt bovendien voor een extra gevaarlijke en verraderlijke stroming. Blijf met het zwemmen altijd tussen de kribben.
Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.