Laatst bezocht: 11-07-2020Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Noord-Holland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Het Twiske


officieel naaktstrand met borden aangegeven oppervlakte 2,0 hectare
excl. bosschages.
parkeren op 220 meter bushalte op 35 min fietsen meenemen tot op strandje
zandstrand waterkwaliteit aflopende bodem zwemwater
drijflijn waterdiepte 1,00 meter toilet paviljoen op 800 meter
honden toegestaan op het achterste deel. sportvoorzieningen: Jeu de Boules baan, volleybalveld afvalbakken


Algemeen
Recreatiegebied Het Twiske ligt ten noorden van Amsterdam, tussen Zaandam en Purmerend, in de gemeente Oostzaan. Het gebied van 650 hectare bestaat uit plassen, sloten, weilanden en bosjes. De grootste plas, de Stootersplas met een oppervlakte van ongeveer 200 hectare is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van het Coentunneltracé.

In 1972 is het gebied ingericht als recreatiegebied met vele recreatieve voorzieningen, waaronder een aantal stranden. In de jaren 80 was naaktrecreatie in het hele gebied toegestaan, maar nu is er één aangewezen gedeelte. Tot 2010 werd het op Wezenlandstrand naakt gerecreëerd. In 2011 verhuisde het naturistenterrein naar het minder afgelegen en grotere Baaiegatstrand. Aanvankelijk lag het vrij open aan het doorgaande fietspad, maar door de hoger wordende beplanting is het nu uit het zicht komen te liggen. Alleen bij de ingang is er nog enig zicht op het naaktstrandje. Kijk op de route pagina voor de bereikbaarheid van het naaktstrandje.

Het naaktstrandje ligt op een eiland en is aan één zijde via een houten brug toegankelijk. Er staat geen specifiek naaktstrandbord, maar op het infobord bij de ingang staat het gebied wel aangegeven als naturistenterrein. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit ligweiden en heeft aan de baaizijde over ongeveer de helft van de lengte een zandstrand. Het zandstrand dat eerst over de gehele lengte liep is in 2020 ingekort. Aan de zijde van de Stootersplas bevindt zich een (nieuw) klein zandstrand.

Honden zijn aangelijnd toegestaan op het achterste gedeelte, dat bereikbaar is door vanaf de ingang direct het pad langs het water aan de linkerzijde te nemen. Op het honden gedeelte is het zwemwater aan de Stootersplas via een zwemtrap bereikbaar.

Op het naaktstrandje is een toiletvoorziening aanwezig. Ook heeft het twee Jeu de Boules banen en een volleybalveld.

Op 1 januari om 14:00u vindt traditioneel een Nieuwjaarsduik plaats.

De baai is van de Stootersplas afgescheiden door een balkenconstructie. Het zwemwater aan de baai heeft een langzaam aflopende bodem met een afgebakend gedeelte met een maximale waterdiepte van 1,40 meter. Buiten de drijflijn wordt het water in de baai nauwelijks dieper, maar hier bevinden wel zich veel onderwaterplanten.

Bij het kleine zandstrandje en bij de beide zwemtrappen aan de Stootersplas loopt de bodem vrij steil af en wordt het zwemwater snel diep. Hier is het zwemwater alleen geschikt voor geoefende zwemmers.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Het Twiske Baaiegat Naturistenstrand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.


Meer over dit naaktstrand
Blootkompas
Naturismegids

WeerNieuws
01-01-2019 De Orkaan: Blotebillenduik 2019
01-01-2017 Blote billenduik 2017
01-01-2016 Warme nieuwjaarsduik in ‘t Twiske


Handige Links
Het Twiske
Twiske (Facebook)


 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend