Laatst bezocht: 10-09-2017

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Gelderland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Bisonbaai


gedoogd naaktstrand oppervlakte 19 hectare betaald parkeren op 750 meter
(beperkt gratis parkeren op de dijk)
bushalte op 25 min fietsenstalling op 500 meter niet toegankelijk voor mindervaliden
waterkwaliteit cafť met terras op 700 meter honden aangelijnd toegestaan
begrazing door Galloways runderen en Konikpaarden    


Algemeen
Het natuurgebied de Gelderse Poort ligt aan de oostzijde van Nijmegen in het stroomgebied van de Waal. Het gebied van de Gelderse Poort loopt door tot iets over de grens met Duitsland. In dit gebied liggen verschillende polders, waaronder de Ooijpolder dichtbij Nijmegen. In het buitendijkse deel van deze polder, vlak tegen de Waal aan, ligt het voormalig zandwingat de Bisonbaai. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd hier zand en grind gewonnen en had de plas een openverbinding met de Waal. De oorspronkelijke eigenaar had plannen om van de Bisonbaai een recreatieplas te maken. Omdat de gemeente niet meewerkte aan deze plannen, heeft hij het 123 hectare grote gebied rondom de plas verkocht aan Staatsbosbeheer. De Bisonbaai heeft nu niet meer een openverbinding met de Waal.

Het (natuur)gebied is niet ingericht voor strandrecreatie, er vindt begrazing plaats door Galloways runderen en Konikpaarden. In voorgaande jaren werden de Konikpaarden  met mooi strandweer verplaatst naar het binnendijksgebied de Groenlanden, maar sinds dit jaar blijven ze hier gewoon grazen.

Aan de Bisonbaai vindt al meer dan 45 jaar naaktrecreatie plaats. Het gebied staat niet met borden aangegeven. Het eerste gedeelte dichtbij de dijk wordt gebruikt door textielrecreanten. Iets voorbij de bocht, aan de lange noordzijde van de plas begint het naturistische gedeelte, dat door loopt tot aan het einde van de plas. Aan de smalle westzijde wordt niet bloot gerecreŽerd. Door de vele bosschages is de zuidzijde ongeschikt voor strandrecreatie. Rondom de plas loopt een niet verhard wandelpad met aan de zuidzijde een brug.

Het naaktstrandje bestaat uit ligweiden (weiland), er is geen zandstrand aanwezig. Wel is er een smalle zandstrook met veel stenen langs het water. Ook aan de achtergelegen strandjes aan de Waal vindt (beperkt) naaktrecreatie plaats.
Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen. Wel staat vlakbij de toegang, aan de dijk,  het Hotel - Cafť Oortjeshekken, met een gezellig terras.

Het zwemwater heeft een zeer snel aflopende bodem en heeft geen afgebakend gedeelte.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiŽle zwemwaterlocatie: Bisonbaai. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.


De achtergelegen Waal strandjes, is geen officiŽle zwemplaats, zodat de waterkwaliteit hier niet wordt gecontroleerd. Geadviseerd wordt om niet in de rivier te zwemmen, in de rivier staat namelijk altijd een sterke stroming van 5 Š 6 km per uur. De scheepvaart zorgt bovendien voor een extra gevaarlijke en verraderlijke stroming. Blijf met het zwemmen altijd tussen de kribben.

Nieuws
23-03-2012: Henk Baron.nl: Parkeren op de Erlecomsedam weer veranderd.
25-07-2011: Henk Baron.nl: Bewoners Erlecomsedam niet blij met parkeerverbod.
14-08-2007: Henk Baron.nl: Parkeerslagboom bij de Bisonbaai.
30-10-2006: Henk Baron.nl: Vervolg kap bomen Staatsbosbeheer.
11-10-2006: Henk Baron.nl: Het rooien van bomen gaat door
23-09-2006: Henk Baron.nl: Alarm voor de Bisonbaai
31-08-2006: Henk Baron.nl: Canadese populieren worden geveld


Handige Links
 Hotel - Cafť Oortjeshekken
 Volkskrant: Huiskamer in de Ooypolder

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend