Laatst bezocht: 18-06-2022
Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Flevoland   Nederland   English   Deutsch   France

Naaktstrandje Laakse Strand


officieel naaktstrand met borden aangegeven oppervlakte 4,5 hectare
parkeren op 1300 meter bushalte op 40 min fietsen meenemen tot op het strandje
zandstrand waterkwaliteit aflopende bodem zwemwater
honden aangelijnd toegestaan, op een gedeelte (200 meter)    

07-06-2021 Sinds 1 maart 2021 is De Wielewaal overgenomen en heet nu Landgoed Energy Up. De nieuwe eigenaar stelt de (betaalde) parkeerplaats niet meer beschikbaar voor de bezoekers van Laakse Strand. Ook parkeren voor de slagbomen is verboden.

Op termijn zal Staatsbosbeheer hier een nieuwe parkeerplaats aanleggen, maar zonder overpad over de camping, of zonder een pad om de camping heen, hebben de bezoekers van het naaktstrandje hier waarschijnlijk niet veel aan.

Bij de Rassenbeekweg of op het toeristisch overstappunt Eemhof (TOP Eemhof) kan wel worden geparkeerd (zie routepagina)


Algemeen
Aan het Nijkerkernauw ten westen van Zeewolde, aan de rand van het Hulkesteinse Bos, ligt het Laakse strand. In dit 900 hectare grote bos liggen twee recreatieparken; voor de geklede recreant Center Parcs De Eemhof en voor de naaktrecreant Flevo Natuur, één van de grootste openbare naturistencampings van Europa.

Het Laakse strand bestaat uit twee afzonderlijk gelegen stranden. Noordoostelijk van het Landgoed Energy Up (voorheen de Wielewaal) richting de Nijkerkerbrug ligt het textielstrand en aan de zuidwestzijde ligt het naaktstrand. Beide stranden zijn van elkaar gescheiden door een groenstrook van circa 800 meter. Voorheen kon bij de camping de Wielewaal (betaald) worden geparkeerd, maar met de overgang naar de nieuwe eigenaar is deze mogelijkheid komen te vervallen, waardoor op grote afstand vanaf het naaktstrandje kan worden geparkeerd. Voor de juiste ligging en de parkeermogelijkheden kijk op de route pagina.

Eind 2020 heeft de gemeente het Laakse Strand aangewezen als enige plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede openbare recreatie:
  1. Het Laaksestrand aan te wijzen als enige plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede openbare recreatie.
     
  2. Naaktrecreatie in de rest van de gemeente Zeewolde, met inbegrip van de voor publiek opengestelde bossen en natuurterreinen, als niet geschikt te verklaren.

De rechter heeft in de door de NFN aangespannen rechtszaak geoordeeld dat de gemeente ver haar boekje te buiten is gegaan en alleen de bevoegdheid heeft om gebieden aan te wijzen die geschikt zijn voor naaktrecreatie (Art. 430a Sr). De aanwijzing van het naaktstrand moet door de rechtbank gewijzigd worden in:

"Het Laaksestrand aanwijzen als plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede openbare recreatie"

Doordat deze site (ten onrechte ) niet als belanghebbende is aangemerkt, is de te ruime aanwijzing, inclusief ook het textielstrand bij het Landgoed Energy Up, in stand gebleven.

Het langgerekte naaktstrandje is ongeveer 5 hectare groot en bestaat voornamelijk uit ligweiden langs een onverhard voetpad. Door bosschages is het naaktstrandje afgeschermd van het achterliggende fietspad. Op het middengedeelte zijn honden toegestaan. Aan de waterzijde zijn een aantal kleine zandstrandjes. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

Het zwemwater, heeft een zeer geleidelijke aflopende bodem en wordt niet snel diep.
Het heeft geen afgebakend zwemgedeelte. Door de inkrimping van de officiële zwemlocatie tot een strook van circa 300 aan de noordoostzijde (richting de Nijkerkerbrug) wordt het overige strand niet langer onderhouden. Van verbeterd onderhoud aan de ingekorte zwemlocatie, één de voorwaarden bij de verkleining, is nog niets gebleken.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Laakse Strand Naaktstrand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Recente controle: in orde


Meer over dit naaktstrand
Blootkompas
Naturismegids

WeerNieuws
12-04-2022 Rechtbank tikt gemeente Zeewolde op de vingers..
12-04-2022 NFN wint rechtszaak tegen Gemeente Zeewolde
18-12-2020 Gemeente Zeewolde gaat wederom boekje te buiten
17-12-2020 Naaktrecreatie alleen nog toegestaan bij Laakse Strand.
15-04-2013 Controle moet seks- toerisme tegengaan
11-06-2012 Schapen op naaktstrand moeten sekstoeristen storen
28-09-2011 Gemeente pakt sekstoerisme aan.


Handige Links
Flevonatuur
Hulkesteinse Bos
Landgoed Energy Up

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend
>