Laatst bezocht: 24-07-2019

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Zeeland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrand Breskens / Groede


officieel naaktstrand,
tussen palenrij 20 en 23
met borden aangegeven lengte 430 meter
betaald parkeren op 360 meter bushalte op 35 min fietsenstalling op het strand
geen badtoezicht
reddingspost op 150 meter
zandstrand waterkwaliteit
aflopende bodem zwemwater golfbreker palen strandpaviljoen op naaktstrand, geen bloot op terras
toilet douche honden aangelijnd toegestaan
strandopgang geschikt voor mindervaliden. afvalbakken  

16-03-2023 In het concept van de herziening van het strandbeleid (pdf) van de gemeente Sluis staan de plannen voor het opschuiven van het naaktstrand in noordelijke richting,
Op onderstaand kaartje is het huidige naaktstrand met paars ingetekend en de gewijzigde locatie aangegeven in licht blauw. Het is de bedoeling dat de nota vanaf 25 april wordt vrijgegeven voor inspraak. Na de zomervakantie wordt het nieuwe strandbeleid dan vast gesteld door de gemeenteraad.

De NFN is tegen deze aanpassing, omdat de vrees bestaat dat door de werking van eb en vloed het nieuwe strandgedeelte kleiner is dan wat in het zuiden wordt weggehaald.


waterkabelskibaan

Tekst uit de herziening van het strandbeleid: Het naturistenstrand wordt noordoostelijk verplaatst waarbij ‘t Killetje een natuurlijk eindpunt vormt. Gezien het intensieve gebruik van dit strand wordt de oppervlakte gehandhaafd. De aangewezen zone verschuift aan de zuidkant 1 palenrij noordwaarts. Hierdoor is er aan de zuidkant ook een bufferzone tussen het textielstrand en het naturistenstrand waardoor er minder sprake is van vermenging, hetgeen in de huidige situatie voor klachten zorgt. Op de route naar het strand en op het strand wordt op een gastvrije manier gewezen op de zonering.
Algemeen
Breskens ligt in Zeeuws-Vlaanderen, aan de monding van de Westerschelde. Voor de opening van de Westerscheldetunnel in 2003, was hier het autoveer Vlissingen-Breskens. Het veer wordt nu alleen gebruikt voor het overzetten van voetgangers en fietsers. Vanaf Breskens heeft men een prachtig uitzicht over de Westerschelde op het aan de overkant gelegen Vlissingen.

Zeeuws-Vlaanderen beschikt over circa 15 km Noordzeestrand. Deze stranden behoren tot de schoonste en groenste stranden van Nederland. Op een klein gedeelte van het strand, ongeveer 3 km zuidwestelijk van Breskens, is naaktrecreatie toegestaan. Doordat België maar één klein naaktstrand heeft bij Bredene trekt het ook veel Belgische bezoekers en is hierdoor één van de best bezochte naaktstranden. Kijk op de route pagina voor de bereikbaarheid van het naaktstrand.

Borden bij de strandopgangNaaktrecreatie is officieel toegestaan tussen palenrij 20 en 23, dit gebied is met borden aangegeven.
Borden bij de strandopgang suggereren dat naaktrecreatie op de overige stranddelen verboden is, maar bij Cadzand wordt ook naakt gerecreëerd. Bovendien wordt bij grote drukte het stranddeel tussen palenrij 19 en 20 ook gebruikt door de naturisten.
 


Door de aanleg van het grootschalige project Waterdunen leek in 2009 het naaktstrand in gevaar te komen. De polder achter het naaktstrand wordt ingericht als natuurgebied met recreatieve voorzieningen met onder andere een hotel en ongeveer 400 recreatieverblijven. Gelukkig heeft, na veel protest van de naturisten, het project Waterdunen geen gevolgen gehad voor het naaktstrand. In de strandnota, die in 2011 is vastgesteld, is de locatie van het naaktstrand ongewijzigd gebleven. Deze site heeft nog wel een zienswijze ingediend voor vergroting van het naaktstrand. De aanleg van Waterdunen is in 2013 begonnen en duurt ongeveer 5 jaar. Bij het naaktstrand is een groot parkeerterrein aangelegd met ruimte voor circa 1000 auto's. Parkeren in de berm is niet toegestaan.
Strandpaviljoen Magdat
Op het naaktstrand staat het strandpaviljoen "Van Houten strandbar". (Voorheen "MagDat"). Vanaf 2019 wordt het strandpaviljoen uitgebaat door strandpaviljoen "Puur" dat iets meer naar het zuiden staat. Ook hier kunnen de badhokjes die op het naaktstrand worden gehuurd via info@vanhoutenstrandbar.nl. Op het terras is bloot niet toegestaan. Aan de zuidwestzijde van het naaktstrand staat het strandpaviljoen "Beachhouse 25" op ongeveer 125 meter afstand.

Door de versterking van de kust in 2009 zijn de lage duintjes op het strand verdwenen, maar deze komen geleidelijk aan terug, zodat er ook enige beschutting is bij harde wind. Het duingebied zelf is niet toegankelijk. Door het ophogen van het strand zijn de palenrijen voor een deel onder het zand verdwenen. Op het strand staan ook een aantal strandcabines.

Er is geen direct bad toezicht. Zwem niet te dicht bij de golfbreker palen.
Getij voor Breskens Groede (bron Getij.rws.nl)
Datumhoogwater t.o.v. NAPlaagwater  t.o.v. NAP
vandaag7-6-202304:48    +245 cm17:14    +218 cm11:18    -193 cm23:47    -219 cm
morgen8-6-202305:36    +235 cm18:05    +202 cm12:05    -182 cm    
overmorgen9-6-202306:31    +219 cm19:02    +185 cm00:40    -218 cm12:57    -169 cm


Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Nieuwesluis, overgang 't Poldertje. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Recente controle: in orde


Meer over dit naaktstrand
Blootkompas
Naturismegids

WeerNieuws
24-11-2009 Krachtig pleidooi behoud naaktstrand


Handige Links
Breskens.nl
Waterdunen
Kustversterking
Camping Groede (op 950 meter afstand)

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend