Naaktstrandje Trintelhaven

gedoogd naaktstrand

Laatst bezocht 21-08-2020


gedoogd naaktstrand
lengte 7000 meter
gratis parkeren op 620 m / 2750 m
fietsenstalling op 85 m
niet geschikt voor mindervaliden
zandstrand
aflopende bodem
honden toegestaan
kiosk op 700 m
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


De Houtribdijk, de 25 km lange dijk tussen Enkhuizen en Lelystad (N302), is tussen 1957 en 1976 aangelegd als onderdeel van de Zuiderzeewerken, met als doel om een stuk van het IJsselmeer in te polderen. In 2003 is besloten om af te zien van de inpoldering van het hierdoor ontstane Markermeer.
In de periode 2017-2020 is de dijk versterk, omdat deze primaire waterkering niet meer voldeed aan de huidige veiligheidsnormen. Het deel tussen Enkhuizen en Trintelhaven(vluchthaven halverwege de dijk), is aan beide zijden van de dijk met zand versterkt. Aan de zijde van het Markermeer is het natuurgebied Trintelzand aangelegd, dat momenteel niet toegankelijk is. Aan de noordzijde, de kant van het IJsselmeer, is een ongeveer 9 km lang zandstrand ontstaan.

Bij Trintelhaven wordt een strandgedeelte van circa 450 meter gebruikt door textielrecreanten. Kitesurfen is hier verboden, maar het gebied wordt hiervoor ook gebruikt. Het overige strandgedeelte ligt achter een afrastering. Volgens de ruimtelijke onderbouwing bij de omgevingsvergunning is extensieve oeverrecreatie hier geen enkel probleem.

Op het deel achter de afrastering vindt op beperkte schaal naaktrecreatie plaats. Op drukke dagen wordt het eerste deel ook door textielrecreanten gebruikt. Voor de bereikbaarheid kijk op de route pagina.

Het gebied is niet aangewezen voor naaktrecreatie, maar is door de afgelegen ligging en ook de beperkte parkeermogelijkheden in de buurt, geschikt voor naaktrecreatie. De autoweg ligt (grotendeels) achter de dijk, maar vanaf het fietspad op circa 70 meter afstand is er wel zicht op de locatie. Naar het oordeel van deze site is deze afstand dermate groot dat er geen sprake kan zijn van een (schokkende) confrontatie. Mogelijk wordt op termijn het zicht op het strand nog verminderd door de hoger wordende begroeiing. Het naakt recreëren hier is wel op eigen risico.

Het naaktstrand bestaat aan het water uit een zandstrook met een wisselende breedte. Verder is, om zandverstuivingen tegen te gaan, het grootste gedeelte van het nieuwe zandstrand afgedekt met grond en ingezaaid met gras. Er zijn geen voorzieningen aanwezig, wel staat bij het parkeerterrein het wegrestaurant Roadhouse Checkpoint Charlie.

Het laatste deel van het zandstrand (zijde Enkhuizen) ligt ook in het zicht van de drukke weg en kan i.v.m. de verkeersveiligheid beter niet worden gebruikt voor naakt recreatie. Door de uitgestrektheid leent het gebied zich goed voor een lange naturistische wandeling.

Hier is geen officiële zwemwaterlocatie aanwezig, zodat de zwemwaterkwaliteit hier niet wordt gecontroleerd. De bodem loopt geleidelijk af, maar er is geen afgebakend zwemgedeelte. Door stromingen kan de bodemgesteldheid veranderen en er wordt ook gewaarschuwd voor drijfzand.

Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.