Naaktstrandje Schiermonnikoog (Oost)


Laatst bezocht 28-09-2020


officieel naaktstrand
lengte 11000 meter
betaald parkeren bij de Veerhaven
bushalte op 10 minuten
fietsenstalling op 750 m / 250 m
niet geschikt voor mindervaliden
zandstrand
waterkwaliteit meetpunt op 200 m
aflopende bodem
honden toegestaan
 
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Schiermonnikoog is het kleinste van de vijf bewoonde Waddeneilanden. Het enige dorp op het eiland, ligt op ongeveer 3 km vanaf de veerdam en draagt ook de naam van het eiland. Op het eiland zijn geen auto's van toeristen toegestaan. Het eiland heeft een zeer uitgebreid stelsel van wandel- en fietswandelpaden. In 1989 werd Schiermonnikoog, uitgezonderd de dorpskern en de agrarische polder, een Nationaal Park. Voor mensen die de rust van de natuur en de vrijheid op het lange brede strand zoeken, is Schiermonnikoog zeker een aanrader.

Het eiland Schiermonnikoog is te bereiken met de veerdienst  Lauwersoog - Schiermonnikoog. Door de korte duur van de overtocht, circa 45 minuten, is het eiland ook zeer schikt voor het maken van een dagtocht. Tegenwoordig zijn, in het zomerseizoen, bij de steiger aan de veerdam fietsen te huur, ideaal voor de dagjesmensen.
 
Op Schiermonnikoog is geen speciaal gedeelte ingericht voor naaktrecreatie, in de APV van de gemeente Schiermonnikoog is de volgende bepaling opgenomen:

Artikel 2.44 Plaatsen geschikt voor naaktrecreatie (APV december 2012)
Als plaats, geschikt voor ongeklede openbare recreatie, als bedoeld 430a van het Wetboek van Strafrecht, wordt het Noordzeestrand aangewezen, met uitzondering van het gedeelte tussen de strandpalen 2 en 7.


Bij de strandopgangen waar naaktrecreatie is toegestaan, wordt dit ook op de informatieborden vermeld.

Naaktrecreatie is toegestaan op het strand ten oosten van paal 7. Op het strand wordt het naaktstrand niet aangegeven met borden. In het broedseizoen is het strand na paal 10,2 alleen aan de vloedlijn toegankelijk. Ter hoogte van paal 7 is het "drukke" gedeelte van het naaktstrand. Het zeer brede strand bestaat aan de duinzijde uit een gebied met lage duintjes met veel begroeiing. Door de uitgestrektheid van het naaktstrand, is het strand uitstekend geschikt voor het maken van lange naturistische wandelingen.

Op het naaktstrand zijn geen voorzieningen aanwezig. Bij de strandopgang Prins Bernhardweg staat, op ruime afstand vanaf het strand, het strandpaviljoen "De Marlijn".
Hier is ook een (openbaar) toiletgebouw aanwezig. Op het strand staat een kleine kiosk op 250 meter vanaf het naaktstrand. Hier worden alleen ijs, frisdrank en chips verkocht. Ook zijn hier windschermen, strandbedjes en parasols te huur.

Op het naaktstrand gedeelte is geen direct badtoezicht. Bij de strandopgang Prins Bernhardweg is een klein (niet naturistisch) afgebakend zwemgedeelte met toezicht in het hoogseizoen. Door de sterke aanwezige stroming op het eiland is het verstandig alleen met opkomend water (vloed) te gaan zwemmen. Let ook op de vlaggen bij de strandopgang:
- blauwe vlag = zwemmen toegestaan
- rode vlag     = verboden te zwemmen
- groene vlag = zwemmen op eigen risico, let op stroming en wind

De dichtstbijzijnde officiële zwemwaterlocatie is Badstrand Prins Bernhardweg op 200 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in orde


Getij voor Schiermonnikoog (Oost) (bron Getij.rws.nl)
Datumhoogwater t.o.v. NAPlaagwater  t.o.v. NAP
vandaag18-5-202406:45    +48 cm18:58    +78 cm00:41    -94 cm12:54    -79 cm
morgen19-5-202407:46    +58 cm20:01    +82 cm01:45    -103 cm14:03    -90 cm
overmorgen20-5-202408:40    +68 cm20:54    +87 cm02:36    -113 cm14:55    -101 cm
SwipeSwipe tabel om meer te zien


Meer over dit naaktstrand


Weer

Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.