Naaktstrandje Het Rutbeek


Laatst bezocht 31-08-2020


officieel naaktstrand
met borden aangegeven
oppervlakte 1.8 hectare
betaald parkeren op 530 m
bushalte op 30 minuten
fietsenstalling op het strandje
niet geschikt voor mindervaliden
zandstrand
waterkwaliteit meetpunt op het strandje
aflopende bodem
zwemwater afgebakend met drijflijn op 0.5 meter diepte
toilet op het strandje
volleybalveld
afvalbakken
honden niet toegestaan
kiosk op 1000 m
  
Swipe Swipe tabel om meer te zien


Algemeen


Het Rutbeek is een recreatiegebied van circa 120 hectare, ten zuidwesten van Enschede. In 1975 werd gestart met de aanleg van Het Rutbeek als recreatiegebied, rondom een grillig gevormde voormalige zandwinplas. Het is nu een afwisselend gebied met bossen, een zwemplas met stranden en ligweiden, weilanden en recreatieve voorzieningen. Aan de oostzijde van de plas zal komende jaren een bungalowpark met 250 recreatie woningen worden gerealiseerd.

Rondom de zwemplas zijn vijf verschillende stranden gesitueerd, die met kleuren worden aangeduid. Omstreeks 1980 ontstond er aan de oostzijde een illegaal naaktstrand. Na een aantal jaren werd de oostzijde door de beheerders veranderd in een moeras, zodat deze plek voor strandrecreatie niet meer aantrekkelijk was. Aan de zuidwestzijde van de plas bevindt zich nu het gedeelte voor naaktrecreatie (gele strand). Het gebied is met borden aangegeven. Ook staat het duidelijk op de bewegwijzering aangegeven. Kijk op de route pagina voor de bereikbaarheid.

Het naaktstrandje van 1,8 hectare, bestaat voornamelijk uit ligweiden, aan de waterkant is een klein zandstrand. Door de aanwezigheid van enkele vrijstaande bomen, zijn er ook op warme dagen, voldoende schaduwrijke plekken. Het terrein heeft verder ook een volleybalveld. Op het naaktstrandje staat een toiletgebouw met douche (wordt in 2022 vernieuwd), verder zijn er geen voorzieningen. Over het naaktstrandje loopt vlakbij het water een geasfalteerd wandelpad dat onderdeel uitmaakt van het rondje om de plas.

Op het textielstrand (blauwe strand, op ongeveer 1000 meter afstand) is een kiosk aanwezig. Bij de kunstskibaan en het duikcentrum is ook een restaurant aanwezig.

Het zwemwater heeft een afgebakend zwemgedeelte met een diepte van circa 0,50 meter. Hier buiten, loopt de bodem vrij snel af en heeft het zwemwater een diepte tot ongeveer 2,50 meter. Het gedeelte waarbinnen naakt mag worden gezwommen is ook met een drijflijn afgezet. Het zwemwater is helder en heeft voldoende doorzicht.

Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Het Rutbeek; Paviljoen, strand geel. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in orde


Meer over dit naaktstrand


Weer

Nieuws


Handige linksKies taal:
english deutsch français 

Cookie voorkeur wijzigen
Contact: Tjipke Tasma
e-mail info@naaktstrandje.nl
Volgen op:
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instgram Instagram
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.