Laatst bezocht: 16-08-2018Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Overijssel   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Het Rutbeek


officieel naaktstrand met borden aangegeven oppervlakte 1,8 hectare (inclusief zwemwater, exclusief bosschages)
betaald parkeren op 530 m bushalte op 30 min fietsenstalling op het strandje
Alleen via P3: Keupers Maat.
Invaliden poortje met kaart.
klein zandstrand aan het water waterkwaliteit
zwemwater afgebakend met drijflijn op 0,50 meter diepte aflopende bodem zwemwater kiosk op 1000 meter
toilet douche honden niet toegestaan
volleybalveld afvalbakken  

01-06-2020 Hoe druk is het op Het Rutbeek? Check hier de actuele drukte op de parkeerterreinen.Algemeen
Het Rutbeek is een recreatiegebied van circa 120 hectare, ten zuidwesten van Enschede. In 1975 is gestart met de aanleg van Het Rutbeek als recreatiegebied, rondom een grillig gevormde voormalige zandwinplas. Het is nu een afwisselend gebied met bossen, een zwemplas met stranden en ligweiden, weilanden en recreatieve voorzieningen. Rondom de zwemplas zijn vijf verschillende stranden gesitueerd, die met kleuren worden aangeduid. Omstreeks 1980 ontstond er aan de oostzijde een illegaal naaktstrand. Na een aantal jaren werd de oostzijde door de beheerders veranderd in een moeras, zodat deze plek voor strandrecreatie niet meer aantrekkelijk was.

Aan de zuidwestzijde van de plas bevindt zich nu het gedeelte voor naaktrecreatie (gele strand). Het gebied is met borden aangegeven. Ook staat het duidelijk op de bewegwijzering aangegeven. Kijk op de route pagina voor de bereikbaarheid van het naaktstrandje. Vermoedelijk zal in 2020 worden begonnen met de bouw van een bungalowpark, met 250 vakantiewoningen aan de oostzijde van de plas. Om het naaktstrandje aan het zicht te onttrekken komt er op circa 140 afstand voor het naaktstrandje een schiereiland.

Het naaktstrandje van 1,8 hectare, bestaat voornamelijk uit ligweiden, aan de waterkant is een klein zandstrand aanwezig. Door de aanwezigheid van enkele vrijstaande bomen, zijn er ook op warme dagen, voldoende schaduwrijke plekken. Het terrein heeft ook een volleybalveld. Op het naaktstrandje staat een toiletgebouw met douche, verder zijn er geen voorzieningen. Rondom de plas bevindt zich een wandelpad. In 2009 is, ondanks verschillende protesten, over het naaktstrand een asfaltpad aangelegd.

Op het textielstrand (blauwe strand, op ongeveer 1000 meter afstand) is een kiosk aanwezig. Bij de kunstskibaan en het duikcentrum is ook een restaurant aanwezig.

Het zwemwater heeft een afgebakend zwemgedeelte met een diepte van circa 0,50 meter. Hier buiten, loopt de bodem vrij snel af en heeft het zwemwater een diepte tot ongeveer 2,50 meter. Het gedeelte waarbinnen naakt mag worden gezwommen is ook met een drijflijn afgezet. Het zwemwater is helder en heeft voldoende doorzicht.


Het naaktstrandje heeft een eigen officiŽle zwemwaterlocatie: Het Rutbeek; Paviljoen, strand geel. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Recente controle: in orde


Weer


Nieuws
19-09-2018 Bungalowpark op Het Rutbeek: 'mogelijk bouwen in 2020'
07-12-2016 Maar liefst 250 recreatiewoningen op Rutbeek
05-09-2015 Betaald parkeren op Het Rutbeek in Enschede
12-02-2009 Naturisten boos over asfaltpad op strand


Handige Links
Het Rutbeek
YouTube: Schaatsen op het Rutbeek

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend