Links:
Ecomare
Vakantiepark De Krim

 
Algemeen   Den Hoorn   De Cocksdorp   Noord Holland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrand Texel 


Algemeen
Texel is het grootste Waddeneiland en heeft een oppervlakte van ongeveer 170 km≤. Het is het enige niet Friese Waddeneiland. Door de uitgestrektheid van het eiland is de auto ook bij dagjesmensen een populair vervoersmiddel. Aan de Noordzee zijde vind je de uitgestrekte natuur van Nationaal Park Duinen van Texel met ruim 30 kilometer aan strand.

Op het eiland zijn er 7 dorpen, waarvan het centraal gelegen Den Burg verreweg het grootste is. Het pittoreske dorp Oudeschild heeft een haven voor plezier- en beroepsvaart. Van hieruit worden tochten over het Wad georganiseerd. 
De veerboot komt niet in deze haven aan, maar op de noordelijkste punt van het eiland vlak onder Den Hoorn.


Bereikbaarheid
Vanaf Den Helder is er elk uur een afvaart van 6.30 t/m 21.30 uur. De boot vertrekt op het halve uur. Vanaf Texel is er elk uur een afvaart van 6.00 t/m 21.00 uur. De boot vertrekt op het hele uur. De overtocht van 4,2 km duurt ongeveer 20 minuten. In het hoogseizoen zijn er ook vaak extra afvaarten, zodat er een half uur dienstregeling is.
Op dinsdag, woensdag en donderdag, geldt een daltarief (30% korting) voor motorvoertuigen. Voor meer info kijk op de site van Teso.
Bij de veerhaven 't Horntje op Texel is een fietsverhuur. Voor info over het openbaar vervoer op het eiland kijk op de site Texelhopper.nl

Naaktrecreatie
In tegenstelling tot de overige Waddeneilanden, waar naaktrecreatie op rustige strandgedeeltes veelal wordt gedoogd, zijn hier twee officiŽle naaktstranden. In de APV artikel 5:38 heeft de gemeente Texel naaktrecreatie verboden met uitzondering van twee strandgedeeltes:

Artikel 5:38 Verbod op naaktrecreatie
  1. Onverminderd het bepaalde in artikel 430a Wetboek van Strafrecht is het verboden ongekleed te recreŽren op een openbare plaats.
  2. Het verbod geldt niet op de stranden gelegen tussen de raaipalen:
    8 en 10.13, en
    26.4 en 27.45 

Uit veelvuldige jurisprudentie over artikel 430a Sr is gebleken dat de gemeente(raad) alleen de bevoegdheid heeft plekken aan te wijzen die (zonder meer) geschikt zijn voor naaktrecreatie. Het plaatselijke naaktloop verbod is dus niet rechtsgeldig. Op Texel zijn dus naast de hier beschreven twee strandgedeeltes veel rustige plekken geschikt voor naaktrecreatie.
 
1.  Den Hoorn (tussen strandpalen 10,13 en 8,00)
2.  De Cocksdorp (tussen strandpalen  26,4 en 27,45)

Op ongeveer twee kilometer afstand vanaf het naaktstrand Den Hoorn, is camping  Loodsman duinen aanwezig. Op deze camping is een afgeschermd gedeelte gereserveerd voor naturisten. Op het naturistische deel zijn 100 plaatsen voor tenten, vouwwagens en caravans.
 

Naaktstranden op Texel

 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend