Laatst bezocht: 18-06-2022

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Gelderland   Nederland

Naaktstrandje Vuren (gedoogd!)


gedoog naaktstrand lengte 350 meter parkeren op 520 meter
bushalte op 15 min fietsen stallen op circa 360 meter. zandstrand
waterkwaliteit aflopende bodem zwemwater honden aangelijnd  toegestaan
begrazing door koeien    

Algemeen
Ongeveer 3 km ten oosten van Gorinchem, ter hoogte van Fort Vuren, ligt de Hondswaard (35 ha). Het circa 1 km lange uiterwaardengebied strekt zich uit vanaf de dijk bij Fort Vuren tot aan de oostelijk gelegen voormalige steenfabriek Heuff. Het gebied in de uiterwaarden van de Waal is eigendom van Staatsbosbeheer en is niet ingericht voor strandrecreatie. In het gebied grazen een aantal koeien. Aai en voer deze dieren niet en blijf op afstand.

Evenwijdig aan de rivier, op ongeveer 60 meter afstand, loopt door de weilanden een zogenaamd klompenpad, welke deel uitmaakt van de Vurensche Polderpad wandelroute. Tussen de kribben van de rivier bevinden zich een drietal prachtige strandjes.

Op één van deze strandjes vindt naaktrecreatie plaats, kijk op de route pagina voor de ligging en de parkeermogelijkheden. In 2014 ontstond er enige ophef, omdat Staatsbosbeheer dreigde naaktrecreanten te beboeten. In een gesprek met de NFN is gebleken dat Staatsbosbeheer niet tegen naaktrecreatie is, maar dat dit beperkt moet blijven tot het zandstrand aan de rivier. Het weiland is in verband met het wandelpad niet geschikt voor naaktrecreatie. Verder wordt er wel gecontroleerd op seksuele overlast.

Het strandje ligt achter een waterplas die ontstaan is door de kleiwinning van de steenfabriek, met rondom bosschages en is hierdoor beperkt en op grote afstand zichtbaar vanaf de openbare weg. Langs het water is een klein zandstrand, verder bestaat het naaktstrandje uit een strook ongecultiveerd grasland. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig. Neem alle afval zelf weer mee naar huis. Fietsen mogen niet in het gebied worden meegenomen, plaats ze daarom bij de afrastering bij de toegang.

Het zwemmen in de rivieren is gevaarlijk. Er staat er tussen kribben vaak een verraderlijke stroming. Daarnaast maakt de zuiging van passerende schepen het zwemmen gevaarlijk. Dus wees gewaarschuwd en beperk het zwemmen tot badderen! Het zwemwater heeft een langzaam aflopende bodem. Er is geen afgebakend zwemgedeelte.


De dichtstbijzijnde officiële zwemwaterlocatie is De Mosterdpot op 2400 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.WeerNieuws
16-06-2018 Staatsbosbeheer: Honden los in Hondswaard kan niet.
20-06-2014 Goede hoop voor naaktstrand Vuren.
05-06-2014 NFN en Staatsbosbeheer in gesprek over naaktrecreatie VurenAan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend