Laatst bezocht:09-08-2017Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Gelderland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Berendonck


gedoog naaktstrand oppervlakte 9,0 hectare, waaronder veel bos parkeren op 1200 meter
betaald op 1800 meter
bushalte op 30 min fietsen meenemen tot op het strandje waterkwaliteit, hier is geen officiŽle zwemlocatie
aflopende bodem zwemwater kiosk op 1900 meter honden aangelijnd toegestaan
afvalbak    


Nieuws
12-02-2018: Dit jaar zal er veel veranderen op het naaktstrandje Berendonck. Het gedeelte waar al meer dan 30 jaar (gedoog) naaktrecreatie plaatsvindt, krijgt een officiŽle status en wordt heringericht. Om de bezoekers zoveel mogelijk te betrekken bij de plannen is de besloten Facebookgroep 'Vriendengroep de Blote Beer' opgericht als discussie platform.

Algemeen

De Berendonck, tussen Nijmegen en Wijchen, is een recreatiegebied van circa 170 hectare dat in 1976 is aangelegd. Aan de noordzijde van de 45 hectare grote recreatieplas bevindt zich een strand van 3 hectare met kiosk, toiletgebouwen en speeltoestellen. Verdere voorzieningen in het gebied zijn onder andere een 18 holes golfbaan een duikstek en een Waterskicentrum.

In het gebied is tot op heden geen officieel gedeelte voor naaktrecreatie aangewezen, maar op een drietal open plekken op de beboste landtongen aan de zuidzijde van de plas vindt al sedert de aanleg van de Berendonck naaktrecreatie plaats. Voor de bereikbaarheid kijk op de routepagina.

Vanaf 2009 heeft Leisurelands (voorheen RGV), de eigenaar van het recreatiegebied Berendonck, gezocht naar mogelijkheden om extra inkomsten uit het gebied te genereren, om zo de voorzieningen in het gebied op peil te houden. Uiteindelijk is gekozen voor de vestiging van een groot saunacomplex aan de oostzijde van de plas.

Met de komst van het saunacomplex dat eind 2018 de deuren moet openen, worden grote delen van het gebied opnieuw ingericht, met ook ruimte voor een officieel naaktstrand. Het officiŽle naaktstrand komt op de eerste landtong te liggen, dat nu al min of meer fungeert als familie strandje. Op dit moment is er verder nog geen informatie beschikbaar over de exacte inrichting van het naaktstrandje, maar de NFN en ook de vaste bezoekers zijn hierover in overleg met Leisurelands. Bij het doodlopen fietspad naar het naaktstrandje staat al een bord waarop verwezen wordt naar het naaktsttrandje.

Het huidige gebied is aan deze zijde niet ingericht voor strandrecreatie, het bestaat voornamelijk uit bebossing met enkele grasveldjes op een 3 tal landtongen. De grasveldjes worden niet gemaaid. Er is geen zandstrand aanwezig. Op de meest oostelijke landtong bevindt zich de grootste zonneweide. Hier is min of meer het familiestrand. Het overige gebied waar naakt wordt gerecreŽerd is gescheiden door het water en kan alleen via het fietspad worden bereikt.
Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

Het zwemwater is bij de "grote" zonneweide goed bereikbaar. De vaste bezoekers hebben hier een leuning gemaakt om zo het instappen te vergemakkelijken. Op andere plaatsen via smalle openingen in de bosschages. Het zwemwater is helder en wordt snel diep. Er is geen afgebakend zwemgedeelte.  

Nieuws
29-03-2016 Werkgroep ďde BerendonckĒ tegen saunacomplex in recreatiegebied
20-05-2015 Bestemmingsplan saunacomplex Berendonck vernietigd
04-12-2014 Dassen houden bouw saunacomplex Berendonck tegen.
13-03-2014 Wijchen akkoord met saunacomplex Berendonck

Weer


Handige Links
Leisurelands  Berendonck (voorheen RGV)
 
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend