Laatst bezocht: 20-07-2021Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Zuid-Holland   Nederland  


Naaktstrandje Twaalfmorgen Reeuwijk


officieel naaktstrand met bord aangegeven. lengte 180 meter
parkeren op 3400 (1350 / 2800) meter trein/bushalte  40 min. fietsen op het strandje meenemen
waterkwaliteit wordt hier niet gecontroleerd afvalbak honden niet toegestaan


Algemeen
Het plassengebied van de Reeuwijkse Plassen is tussen de tiende en veertiende eeuw  ontstaan door veenontginning. Totaal bestaat het plassengebied uit 13 verschillende plassen die van elkaar gescheiden zijn door smalle dammen. Het gebied heeft hoofdzakelijk een natuurfunctie, maar biedt ook volop ruimte voor recreatie. Door de smalle wegen met af en toe passeerstroken, is het gebied minder geschikt voor autoverkeer. Op zaterdags en zondags (12u-18u) is autoverkeer op een aantal wegen rondom de plas niet toegestaan.

Aan de noordzijde van het plassengebied ligt het recreatiegebied Reeuwijkse Hout met onder andere een strandje. Ook kan er aan de zuidzijde worden gezwommen bij de Plas Elfhoeven. Bij deze beide officiŽle zwemwaterlocaties is helaas geen naaktrecreatie toegestaan.

In de zuidoostelijke hoek van de Reeuwijkse Plassen is bij de daghaven Twaalfmorgen,  vanaf 2013 naaktrecreatie toegestaan op een gedeelte van het recreatiegebied de Twaalfmorgen. Hier werd al veel langer naaktrecreatie gedoogd, maar nu is het terrein in overleg met de NFN door de gemeente aangewezen als geschikt voor ongeklede recreatie. Het voorste deel van de Twaalfmorgen is bedoeld voor textielrecreatie, aan de achterste deel bevindt zich het naaktstrandje.
Dicht bij het strandje zijn geen parkeervoorzieningen. Kijk op de route kaart voor de bereikbaarheid van het strandje.

Het naaktstrandje is van ťťn zijde toegankelijk.  Bij de ingang van het naaktstrandje staat een bord met daar op de gedragsregels:
  • Het is toegestaan om naakt te recreŽren van 30 april tot 1 oktober van 09.00 uur tot 20.00 uur.
  • Gedraag je respectvol tegenover anderen en de natuur.
  • Veroorzaak geen overlast
  • Houd het gebied schoon.
  • Maak geen foto's van mensen zonder hen eerst om toestemming te hebben gevraagd.
  • Verricht geen seksuele handelingen.
  • Neem een zithanddoekje mee als je ergens wilt gaan zitten.
  • Het meenemen van huisdieren is niet toegestaan.
     

Het gebied bestaat uit een langgerekte smalle ligweide (maximaal circa 10 meter breed) aan de Klaverbroek plas. Aan de waterkant wordt het terrein afgeschermd door een hoge rietkraag, aan de andere kant bevinden zich hoge bosschages   Er is geen zandstrand aanwezig. Verder zijn er geen voorzieningen aanwezig op het terrein, wel staat bij de daghaven een toilet.

Bij het strandje en ook bij deze plas is geen officiŽle zwemlocatie aanwezig.
De waterkwaliteit wordt hier dan ook niet gecontroleerd. Via een tweetal trapjes is het zwemwater te bereiken. Het water is ongeveer 1,50 meter diep en heeft een zachte veenachtige ondergrond. Doordat het geen langzaam aflopende bodem heeft, is het water alleen geschikt voor geoefende zwemmers. Het water heeft een beperkt doorzicht.


Meer over dit naaktstrand
Blootkompas

WeerNieuws
24-04-2013 Algemeen Dagblad: Naturisten frunniken niet


Handige Links
Groenalliantie Midden-Holland: Twaalfmorgen

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend