Laatst bezocht: 31-07-2021


Algemeen    Route   Foto's   Gastenboek  Friesland   Nederland  
Frysk   Deutsch   English   France   Espańa   Italia   Suomi

Naaktstrandje Groene Ster


officieel naaktstrand het naaktstrand staat aangegeven met betonnen bilblęds oppervlakte 0,75  hectare
 
660 meter bushalte op 15 min
fietsen mee nemen tot op het naaktstrandje
zandstrand waterkwaliteit, meetpunt Lytse Wielen. aflopende bodem zwemwater
strandpaviljoen op 750 meter, hier staat ook een toiletgebouw. aanwezig honden niet toegestaan


Algemeen
De Groene Ster is een recreatie- en natuurgebied, van circa 1000 hectare, aan de oostzijde van Leeuwarden. Sinds 1980 is op een gedeelte van de Groene Ster naaktrecreatie toegestaan. Bij de uitbreiding en herinrichting van het gebied in 1995 is het gedeelte voor naaktrecreatie verplaatst naar een eilandje, dat aan twee zijden via bruggen toegankelijk was. Naaktrecreatie was officieel toegestaan op een gedeelte van het eiland, maar in de loop der jaren werd het gehele eilandje gebruikt door de naaktrecreanten.

In 2012 heeft er een grote herinrichting van de Groene Ster plaatsgevonden, in het kader van het verbeteren van de waterkwaliteit. Het naaktstrandje leek hierbij te moeten verdwijnen. Na veel protest kon het naaktstrandje op dezelfde plaats blijven, maar is het wel flink kleiner geworden.

Het eiland is aan de west- en oostzijde verbonden met een dam, waar een doorgaand fietspad overheen loopt. Hierdoor is het water gesplitst in twee compartimenten, het noordelijk deel is bedoeld als zwemwater voor de textielstranden en het zuidelijke deel, waaraan ook het naaktstrandje ligt, heeft een natuurfunctie.Het naaktstrandje is door een aardenwal en een sloot afgescheiden van het achterliggende fietspad. Aan de waterkant is een zandstrand aanwezig. Verder zijn er ligweiden. Ook de flauwe helling van de aardenwal kan aan de strandzijde als ligweide worden gebruikt.

In het najaar van 2018, zijn de laatste bosschages weggehaald en is dit gebied nu ook ligweide geworden. De grotere bomen zijn blijven staan en geven nu samen met enkele andere vrijstaande bomen voldoende schaduw op een warme zomerdag.

Op het naaktstrandje zijn verder geen voorzieningen aanwezig. Zomers komt bij mooi weer een ijscoman langs op het naaktstrandje. Op circa 700 meter afstand is een kiosk (zomers dagelijks geopend). Hier zijn ook toiletten aanwezig.

Op 1 januari om 14:00 vindt hier jaarlijks de Nieuwjaarsreceptie plaats samen met een Nieuwjaarsduik. Het naaktstrandje heeft een eigen website met veel actuele informatie, die zomers dagelijks vanaf het strandje wordt vernieuwd.

Het zwemwater is door de langzaam aflopende bodem (0 - 1,70 meter diep) ook geschikt voor minder geoefende zwemmers. Er is geen afgezet zwemgedeelte voor kinderen.
Het doorzicht van het zwemwater is beperkt door de veenachtige ondergrond. Verder is het uitkijken voor de scherpe zoetwater mosselen, bij het in- en uitgaan van het water.

De dichtstbijzijnde officiële zwemwaterlocatie is Lytse Wielen op 450 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.


Meer over dit naaktstrand
Blootkompas
Naturismegids
Strandje.nl

WeerNieuws
03-03-2013 Wietse Elzinga Recreant van de Groene Ster, Kleine Wielen Leeu...
02-05-2010 112fryslan.nl: Toilet units in brand gestoken in recreatiegebi...


Handige Links
Strandje.nl
Groene Ster Leeuwarden
Groene Ster Duurzaam
Camping de Kleinewielen (niet naturistisch)

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend