Home

Actueel

19-05-2022: World Naked Bike Ride 2 juli 2022 in Amsterdam.

Op zaterdag 2 juli aanstaande wordt er weer een naakte fietsdemonstratie door het mooie centrum van Amsterdam gereden. Een uitwijkdatum is vastgesteld op zaterdag 27 augustus voor het geval de rit op 2 juli om een of andere reden niet door kan gaan. Dit is een demonstratie om te protesteren tegen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2, stikstof en tegen de opwarming van onze planeet. De deelnemers rijden gedeeltelijk of geheel naakt. Dit om de kwetsbaarheid van de fietser in het verkeer te benadrukken en omdat wij trots zijn op ons lichaam.

Deelnemers verzamelen zich tussen 12.00 en 13.00 uur aan de oostzijde van station Amsterdam Amstel of gaan rechtstreeks naar Frankendael. Vanuit Amsterdam Amstel worden de deelnemers begeleid naar FrankendaeI waar men zich kan voorbereiden op de tocht en evt. bodypainten. De tocht start om 14.00 uur en eindigt om 17.00 uur in het Vondelpark waar we tot uiterlijk 18:00 naakt kunnen blijven.

Onderweg worden er een aantal foto-stops gehouden om de deelnemers in contact te brengen met het publiek en om foto’s te maken. Deelname is gratis en men hoeft zich niet van te voren aan te melden. Wij roepen een ieder, man, vrouw, jong, oud op om mee te doen.


Doe dus mee en laten we deze rit tot een daverend succes maken.17-08-2021 Elfde editie World Naked Bike Ride zaterdag 28 augustus 2021

Op zaterdag 28 augustus gaat – na een afwezigheid van twee jaar – de elfde editie van de WNBR in Amsterdam van start. Demonstreren voor een goede zaak – minder auto's, minder vervuiling, meer ruimte voor fietsers – heeft blijkbaar effect want er is in de stad op dat gebied in de afgelopen jaren veel verbeterd. Het kan natuurlijk altijd nog beter en daarom rijden we dit jaar ook weer.

Verzamelen vanaf 11 uur bij NS Amstel in Park Frankendael, vertrek om 14:00 en we eindigen rond 16:30 in het Vondelpark. Onderweg zijn er drie fotostops: op de Magere Brug, het Spuiplein en het Museumplein. De route is ongeveer 12 km. De stoet wordt begeleid door verkeersregelaars.

In 2018 waren er bijna 300 deelnemers, dat mogen er best meer worden. Op naar de 1.000 van Londen.


2-1-2021 Maak bezwaar tegen blootloopverbod Zeewolde.

De gemeenteraad van Zeewolde heeft op 18 december ingestemd met een verbod op naaktrecreatie in haar gemeente. Op het Laakse Strand blijft naaktrecreatie wel gewoon toegestaan.

In aanloop van dit besluit heeft het college van burgemeester en wethouders vorig jaar misbruik gemaakt van de coronacrisis en heeft met een noodverordening rondom het Laakse Strand, de toegang hiervan vrijwel onmogelijk gemaakt. Deze site heeft hierover een klacht (pdf) ingediend.Het besluit:

1. Het Laaksestrand aan te wijzen als enige plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede openbare recreatie.

2. Naaktrecreatie in de rest van de gemeente Zeewolde, met inbegrip van de voor publiek opengestelde bossen en natuurterreinen, als niet geschikt te verklaren.

De aanleiding van het blootloopverbod is de seksuele overlast rondom het Laakse Strand en de naaktwandelingen in Horsterwold. Bekijk hier de motivatie van de B&W Zeewolde.

In het wetboek van strafrecht is naakt recreatie geregeld in art. 430a:

“Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.”

Naakt recreatie is sowieso toegestaan op de door de gemeenteraad aangewezen plaats, maar daarnaast ook gewoon toegestaan op geschikte plaatsen. De gemeenteraad kan naakt recreatie dus niet ergens verbieden.

Met deze huidige wet kan alleen de rechter uitspraak doen of een bepaalde plek wel dan niet geschikt is voor naakt recreatie. Als een naaktloop boete wordt aangevochten voor de rechter, dan moet het Openbaar Ministerie aantonen dat het gebied op dat tijdstip ongeschikt is voor naakt recreatie.

Lees hier hoe je bezwaar kunt maken.

Raadsvergaderingen:
YouTube: Commissie Bestuur, Ruimte en Samenleving  (start 17:15)
YouTube: 17 december 2020 - Gemeenteraad Zeewolde (Start 42:00)

Documenten:
Aanwijzing Laaksestrand als enige gebied dat geschikt is voor.....
Brief NFN Open Bloot wetsvoorstel verbod naaktrecreatie.
Brief NFN Open en Bloot brief Spong advocaten
Raadsvoorstel naaktrecreatie brief dhr. Starre
Naaktrecreatie brief dhr. Tasma

Nieuws:
NFN: Gemeente Zeewolde gaat wederom boekje te buiten
Omroep Flevoland: Naaktrecreatie alleen nog toegestaan bij Laakse Strand


14-07-2019: Verhoging tarief naaktzwemmen Veendam blijft
De oproep van de uitgeklede naaktzwemmers vond bij het zwembad Tropiqua Veendam geen gehoor. Vanaf het seizoen 2019/2020 wordt er voor de toegang gerekend met één tarief van 10 euro zowel voor de zwemmers als de saunabezoekers. Voor kinderen tot 18 jaar 5,95 euro. Het zwembad wijst erop dat deze tarief verhoging noodzakelijk is om het naaktzwemmen rendabele te houden. Verder is de controle van de toegang tot de sauna niet waterdicht te krijgen.
 

17-06-2019: Oproep bezoekers naturistisch zwemmen Tropiqua Veendam

Aan het einde van het seizoen 2018/19 heeft Tropiqua Veendam de prijzen bekend gemaakt voor het nieuwe seizoen. Het voorstel is om 1 prijs á 10 euro p.p. te gaan hanteren. Dit zou voor de zwemmers 4 Euro duurder gaan worden, de sauna bezoekers gaan echter 1,50 minder betalen.

Dit viel bij veel bezoekers niet goed!

Daarom vragen wij uw aandacht voor het volgende:

Bent u het NIET eens met deze prijsverhoging ??

Laat u dan horen en stuur uw reactie!

Dat kan tot 15 september 2019

zwemmenveendam@gmail.com
31 augustus 2019  WNBR in Amsterdam

In verband met ziekte van  beroeps verkeersregelaar is de WNBR 2019 afgelast.
Lees het bericht op de FB pagina.

Op zaterdag 31 augustus wordt de jaarlijkse WNBR weer in Amsterdam gehouden. Zo bloot mogelijk als je durft fietsen door hartje Amsterdam. Zie voor info op de  FB pagina.

Tevens is de WNBR op zoek naar mensen die als evenementen verkeersregelaar deze demonstratie willen begeleiden.

 Aanmelden graag op wnbrnederland@gmail.com


Naaktzwemmen in Sneek

Helaas is het naaktzwemmen hier opgeheven, maar heeft gelukkig een vervolg gekregen in zwembad Swim Fun in Joure.

Zwemagenda 2017:

Zomerstop, vanaf oktober weer zwemmen.

Tijd: 14:30-15:30u.

Vanaf 14:15u is de kleedkamer open,
maar pas vanaf 14:30u kan er worden gezwommen.


Het eerste blootzwemuur in het zwembad It Rak te Sneek was met een opkomst van 27 zwemmers en met nog weinig media aandacht al zeer geslaagd. Het tweede blootzwemuur was met 53 zwemmers een overweldigend succes. De Leeuwardercourant bezocht het blootzwemuur in Sneek en maakte het volgende verslag.

Het zwembad beschikt over een wedstrijdbad (25 m) voor de sportieve baantje-zwemmer en een subtropisch bad om heerlijk te relaxen. Het peuter- en het bubbelbad ontbreken ook niet, zodat er voor een ieder wat wils is. Het zwemuurtje is zeer geschikt voor de hele familie.

De kosten zijn 5,00 euro per persoon, graag zoveel mogelijk gepast betalen (geen PIN).

Zwem- en recreatiebad It Rak
Burgemeester de Hooppark 4
8605 CR Sneek
Tel: 0515-413218

Facebook pagina.
Nednaturist
Organisatie:  Maikel van Dinther
 
 

4 februari 2017 naaktzwemmen in Sneek [14:30-15:30]

Zwem- en recreatiebad It Rak
Burgemeester de Hooppark 4
8605 CR Sneek
Tel: 0515-413218
 

Sportstad Heerenveen stopt per 2017 met het naaktzwemmen, waardoor er in Friesland geen mogelijkheden meer zijn om winters heerlijk in je blootje te zwemmen.

Maikel van Dinther heeft het initiatief genomen om te kijken of er voldoende belangstelling is voor het naaktzwemmen in het zwembad van Sneek. In tegenstelling met het zwemmen in Heerenveen kan hier worden gezwommen in zowel het recreatie- als het wedstrijdbad.
Hiermee is het zwemmen zeer geschikt voor het hele gezin.

Op zaterdag 4 februari 2017 om 14:30 tot 15:30u kan hier worden gezwommen. Het blootzwemuur wordt gesponsord door deze site. Bij voldoende belangstelling hopen we dat het naaktzwemmen een vast onderdeel kan worden bij het zwembad.

Aanmelden is niet nodig, maar kan eventuele via het Facebook evenement.

De kosten zijn 5,00 euro per persoon, geen PIN.


Douche je zonder gêne poedelnaakt of toch liever met onderbroek aan bij je voetbalvrienden? Deze toneelspelers maken een hoop los bij jongeren.


 


World Naked Bike Ride 2016 in Amsterdam

As bare as you dare
 

Op zaterdag 02 juli a.s. wordt voor de achtste achtereenvolgende keer de Nederlandse editie van de World Naked Bike Ride in Amsterdam gereden.

De WNBR wil op een ludieke wijze de fiets als het meest milieuvriendelijke en gezonde vervoermiddel promoten en daarbij het plezier in fietsen tonen. Er wordt zoveel mogelijk naakt gereden (“as bare as you dare”) om de kwetsbaarheid van fietsers en voetgangers als verkeersdeelnemer te tonen, maar ook de trots op eigen lijf als prima motor.

De WNBR is een jaarlijks terugkerende wereldwijde demonstratie tegen de toename van gemotoriseerd verkeer en de afhankelijkheid van olie. Vorig jaar waren er 150 deelnemers in Amsterdam.

Aanmelden is niet nodig.

Een bijzondere fotoshoot zal op het Museumplein worden gehouden, waar gerenommeerd fotograaf Ewoud Broeksma, evenals vorig jaar, een installatie zal verzorgen met als motto de Naaktwacht, waar we zoveel mogelijk mensen, dus niet alleen deelnemers aan de rit, naakt op de foto willen zien te krijgen.

De route is op enkele wijzigingen na dezelfde als vorig jaar met korte stops bij Magere Brug en Spui, verzamelen zoals gebruikelijk tussen 12:00 en 13:00 op NS Amstel en Park Franckendael, start 13:45, de rit eindigt rond 16:30 in het Vondelpark.

Deelname kan met alles dat door eigen spierkracht wordt voortbewogen, hardlopen, fietsen skateboarden etc.

Zie voor verdere informatie de website www.wnbr.nl


Kom 5 juni kennismaken met naaktrecreatie

Amersfoort, 27 mei 2016

Iedereen weet hoe lekker het is om bloot te zwemmen. Maar wist je ook dat je dat gevoel van vrijheid veel vaker kunt hebben? Als je kennis wilt maken met naaktrecreatie dan is zondag 5 juni dé dag. Dan openen vele Nederlandse locaties waar je bloot kunt zijn hun deuren op de speciale Kennismakingsdag naaktrecreatie.

Een kopje koffie
Tijdens de Kennismakingsdag naaktrecreatie ben je van harte welkom op veel campings en verenigingen waar je bloot kunt zonnen, zwemmen of kamperen. Of je nu alleen komt, met je gezin, met vrienden of buren: iedereen is welkom op zondag 5 juni. Wil je dus eindelijk wel eens weten hoe die camping aan het eind van het bospad eruitziet, of kijk je al een tijdje verlangend naar de rust en ruimte op het naaktstrand? Maak dan nu van de gelegenheid gebruik en kom kennismaken. Dan kun je met eigen ogen zien hoe mooi naturistenterreinen liggen, ervaren hoe vriendelijk de mensen zijn en hoe relaxt het op het naaktstrand is. De koffie staat klaar, net als een enthousiaste vrijwilliger of campingeigenaar om je rond te leiden en al je vragen te beantwoorden. Kennismaken kan op de manier die jij prettig vindt, bloot of gekleed.

2 miljoen gelijkgestemden
In Nederland recreëren zo’n 2 miljoen mensen regelmatig naakt. Op het naaktstrand, in de achtertuin, op een van de vele naturistenterreinen die ons land rijk is of op vakantie in het buitenland ontspannen zij in een natuurlijke omgeving en genieten van het gevoel van vrijheid. Als kenniscentrum en belangenbehartiger van naaktrecreatie organiseert NFN jaarlijks een open dag. De meeste campings en terreinen openen dan hun deuren van 10.00 tot 17.00 uur. Op de website www.nfn.nl/kennismakingsdag is alles te vinden over de dag en de deelnemers.

Nachtje Proefkamperen
Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je een nachtje, weekendje of midweek op een verenigingscamping doorbrengen? Dat kan! NFN biedt een couponkaart aan, waarmee je tegen een heel aantrekkelijke prijs kunt komen beleven wat de Nederlandse naturistenverenigingen te bieden hebben. Zonder verplichtingen of lidmaatschappen. Op www.nfn.nl/proefkamperen vind je alle deelnemende locaties en kun je de coupons aanschaffen.

Belangenorganisatie en kenniscentrum
NFN behartigt de belangen van de 2 miljoen naaktrecreanten in Nederland.
Zij adviseert instanties die met naaktrecreatie te maken hebben en informeert recreanten over locaties, mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van naaktrecreatie. Ook tijdens het tot stand komen van artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht en in de aanloopfase naar het aannemen van deze wet in 1986 heeft NFN een rol gespeeld. Kijk voor meer informatie op www.nfn.nl/over-nfn.

08-12-2015: De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat de vrijspraak voor naaktrecreatie Delftse Hout over moet. De rechter is van oordeel dat het hof te kort door de bocht is gegaan, door te stellen dat alleen als een plaats evident ongeschikt is voor naaktrecreatie, er sprake is van overtreding van de wet. (artikel 430a Sr).

De specifieke feiten en omstandigheden van de zaak, zoals die zijn opgenomen in het procesdossier zijn onvoldoende meegewogen, naar oordeel van de rechter.
Het Openbaar ministerie vindt dat de Delftse Hout in de loop der jaren is veranderd in een stadspark, waarin geen plaats meer is voor naaktrecreatie. Ook het feit dat het gedeelte voor naaktrecreatie naadloos overgaat in het textielstrand gedeelte zou het gebied ongeschikt maken voor naaktrecreatie.

Opmerkelijk is dat de vermeende seksuele overlast, die de burgemeester aangreep om het naaktstrand te sluiten, niet in de cassatiezaak aan de orde is gekomen.

Wanneer de zaak opnieuw wordt behandeld is nog niet duidelijk.
 

  Persbericht NFN
  08-12-2015 AD: Opnieuw rechtszaak voor naakt recreëren in Delft

 
Naaktstrand Noord Aa bij Zoetermeer wordt verplaatst.

30-07-2015: Het recreatiegebied Noord Aa bij Zoetermeer krijgt een grote upgrade. Onderdeel van deze upgrade is het verplaatsen van het naaktstrand. Vanaf het volgende strandseizoen kan er al van de nieuwe locatie gebruik worden gemaakt.

Lees meer op de pagina van het naaktstrandje.
 


World Naked Bike Ride - Amsterdam -

Verslagen:
Bekijk hier het verslag dat AT5 maakte van de tocht.
Rob Meerwijck: WNBR Amsterdam 2015 was een feestje

(Persbericht)
Op zaterdagmiddag 04 juli 2015 wordt in Amsterdam de Nederlandse editie van de World Naked Bike Ride gereden. Dit gebeurde in 2004 voor het eerst en veroorzaakte toen, in Apeldoorn, nogal wat rumoer.
De WNBR is inmiddels een jaarlijks terugkerende wereldwijde actie om de fiets als meest milieuvriendelijk vervoermiddel te promoten.


foto: www.wnbr.nl

De meeste deelnemers fietsen naakt (niet verplicht): trots op eigen lijf als prima motor, maar ook om de kwetsbaarheid van fietsers en voetgangers in het verkeer te laten zien. De WNBR is tevens een actie tegen de afhankelijkheid van olie, tegen onbeperkt autoverkeer en tegen de daarmee gepaard gaande luchtvervuiling.
Deelname kan met alles wat door eigen spierkracht wordt voortbewogen.

De actie wordt gecombineerd met een bijzondere fotoshoot van een installatie van naakte mensen op het Museumplein „De Naaktwacht“ door gerenommeerd fotograaf Ewoud Broeksma. Ditmaal wél met het Rijksmuseum als achtergrond. Ook wie niet meerijdt kan hieraan deelnemen.

De route is op enkele wijzigingen na dezelfde als vorig jaar, verzamelen zoals gebruikelijk tussen 12:00 en 13:00 op NS Amstel en Park Franckendael, vertrek 14:00, de rit eindigt tussen 16:00 en 16:30 in het Vondelpark bij het standbeeld van Vondel.
Aanmelden vooraf is niet nodig, zie voor verdere informatie de website www.wnbr.nl of onze site op Facebook.
 


(PERSBERICHT NFN)

Proef op 28 juni de vrijheid van naaktrecreatie
Amersfoort – 10 juni 2015

Altijd al willen weten hoe het voelt om naakt te recreëren? Of ben je nieuwsgierig waarom naturistencampings vaak op zulke mooie plekken in de natuur liggen? Dan heb je nu de kans! Op zondag 28 juni zetten veel campings en verenigingen hun deuren open voor bezoekers.

Kom sfeerproeven
Tijdens de Open Dag Naaktrecreatie kun je kennismaken met veel campings en verenigingen waar je bloot kunt zonnen, zwemmen of kamperen. Of je nu alleen komt, met je gezin, met vrienden of buren: iedereen is welkom op 28 juni. Je kunt natuurlijk ook iemand meenemen naar het naaktstrand en genieten van zon, zee en zand. Deze dag staat helemaal in het teken van sfeerproeven. De koffie staat klaar, net als een enthousiaste vrijwilliger of campingeigenaar om je rond te leiden en al je vragen te beantwoorden.

2 miljoen gelijkgestemden

In Nederland recreëren zo’n 2 miljoen mensen regelmatig naakt. Op het naaktstrand, in de achtertuin, op een van de vele naturistenterreinen die ons land rijk is of op vakantie in het buitenland ontspannen zij in een natuurlijke omgeving en genieten van het gevoel van vrijheid. Als kenniscentrum en belangenbehartiger van naaktrecreatie organiseert NFN jaarlijks een open dag. De meeste campings en terreinen openen dan hun deuren van 10.00 tot 17.00 uur. Bloot is op deze dag natuurlijk mogelijk, maar zeker niet verplicht. Op de website www.nfn.nl/opendag is alles te vinden over de Open Dag Naaktrecreatie en de deelnemers
 


Kent de politie en de BOA wel de blootloop wet?

Naar aanleiding van bovenstaande tweet  ben ik door het OM doorverwezen naar deze pagina. Helaas geeft het OM juist op deze pagina ook weer een verkeerd beeld over naaktrecreatie. Deze reactie heb ik ook bij het artikel geplaatst.

Artikel 430a gaat over naaktrecreatie aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats.

Het eerste deel van art. 430 Sr is erg duidelijk. Als de plaats is aangewezen door de gemeenteraad is naaktrecreatie sowieso toegestaan. (helaas zijn er vrijwel geen plaatsen meer die zijn aangewezen opgrond van art. 430a)

Het tweede deel is wat moeilijker.

De eerste conclusie is dat op plaatsen, die niet voor het openbaar verkeer bestemd zijn, naaktrecreatie sowieso ook is toegestaan.

Verder is naaktrecreatie ook toegestaan op plaatsen die hiervoor geschikt zijn.
Aangezien dit over een plaats gaat die voor het openbaar verkeer bestemd is, is de confrontatie van de naaktrecreant met geklede voorbijgangers logisch. Dit kan geen reden zijn voor strafbaarheid, de openbaarheid van de plaats is juist onderdeel van het wetsartikel. Plaatsen die zich lenen voor strandrecreatie zijn in principe geschikt voor ongeklede recreatie en geven geen verstoring van de openbare orde.
(Zie de uitspraak in de Delftse Blootloopzaak ECLI:NL:GHDHA:2014:2272).

Meestal schiet de kennis van de verbalisant te kort en is deze beperkt tot het eerste deel. Graag zie ik dat de politie en BOA’s goed worden opgeleid, zodat de naaktrecreanten hier niet het slachtoffer van worden.


Tjipke Tasma
www.naaktstrandje.nl

 

 


14-05-2015: Naaktrecreatie onder druk door verruiming festivals Spaarnwoude.

Het recreatieschap Spaarnwoude komt met het plan om veel meer festivals toe te staan in het recreatiegebied Spaarnwoude. Nu bestaat er één festival locatie Velsenvalley, waar DanceValley en DutchValley jaarlijks worden gehouden. Dit terrein ligt in het noordelijk deel van het recreatiegebied op ruime afstand van het naaktstrandje.
Naast de huidige locatie moeten er totaal vier festival locaties komen, die gezamenlijk vrijwel het gehele recreatiegebied beslaan. 

In het deelgebied Buitenhuizen, (op het onderstaand kaartje met geel aangegeven) komt een groot festivalterrein voor circa 70.000 duizend bezoekers. Het naaktstrandje wordt zelf geen evenemententerrein, maar ligt hier wel pal naast. Per jaar mogen hier 7 festivals worden gehouden

Lees hier verder.
 


17-04-2015 De Delftse Blootloopzaak krijgt een vervolg:

Reactie van het OM op de vraag van naaktstrandje.nl betreffende cassatie in de Delftse Blootloopzaak:

"Het klopt dat het Openbaar Ministerie (OM) cassatie heeft ingesteld. Het OM vindt dat het gerechtshof, door de eis te stellen dat pas sprake is van overtreding van art. 430a Sr als de voor het openbaar verkeer bestemde plaats evident niet geschikt is voor ongeklede recreatie, een te beperkte uitleg heeft gegeven aan dit artikel.

In alle zaken heeft het OM inmiddels een cassatieschriftuur bij de Hoge Raad ingediend."


09-04-2015 Koffietijd zoekt naaktrecreanten

Kan jij niet wachten om deze zomer te genieten op de mooiste naaktstranden of naakt te kamperen? Ben jij een nudist of naturist en wil je samen met andere naaktrecreanten over je ervaringen praten in onze uitzending? Geef je dan op en wie weet ben jij op 1 mei te gast op onze Koffietijd Tribune!

Lees hier verder.


08-04-2015: De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil het naaktstrandje van Meerwijck sluiten.

Door de seksuele overlast op het naaktstrand wil de gemeente Hoogezand-Sappemeer het (nieuwe) naaktstrand sluiten, staat te lezen in het Dagblad van het Noorden. 
De gemeente heeft wel bij de zwemvereniging geïnformeerd of dit op bezwaren zou stuiten, maar verder geen contact gezocht met deze site of de NFN. Op de site van de gemeente is over de voorgenomen sluiting geen informatie te vinden.

Lees hier verder.


31-03-2015: Terras waait van strandpaviljoen Callantsoog.


09-03-2015: Journaliste zoekt voor een magazine stelletjes tot 28 jaar, die geïnterviewd willen worden voor het verhaal: 'Wij gaan naar het naaktstrand!'. Het is met een stijlvolle blootfoto.

Heb je belangstelling? Stuur dan een mailtje naar charlie@charliecharlie.nl


   
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend